Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, a widok smakowitych potraw sprawia, że zaczyna nam lecieć ślinka. Naukowcom z Finlandii po raz pierwszy udało się ustalić, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy uczuciem głodu wyzwalanym przez bodźce zewnętrzne a działaniem układu opioidowego w naszym mózgu.
Jak mózg steruje naszym apetytem na smaczne jedzenie?
Na łamach prestiżowego czasopisma naukowego „Translational Psychiatry” fińscy neurolodzy z Instytutu Badawczego Tukru PET Centre opisali wyniki badań na zwierzętach, które pozwoliły poznać szczegóły mechanizmu sterującego zachowaniami żywieniowymi i skłonnością do otyłości.
Okazuje się, że istotną rolę w tym procesie odgrywa system opioidowy oraz endokannabinoidowy, który bierze udział w wielu procesach fizjologicznych.
Apetyt u ludzi mogą wywołać zarówno sygnały płynące z wnętrza organizmu (np. wahania poziomu cukru we krwi), jak i bodźce zewnętrzne – np. reklamy żywności lub widok określonych pokarmów, na które część z nas jest bardziej podatna.
Na poziomie neurobiologicznym możemy się pod tym względem znacznie różnić pomiędzy sobą, a receptory opioidowe i endokannabinoidowe mogą pod wpływem tych czynników aktywować mózgowy układ nagrody zwany (ośrodkiem przyjemności), czyli zbiór struktur mózgowych związanych z motywacją i kontrolą naszego zachowania.
Co sprawia, że mamy ochotę jeść nawet wtedy, gdy jesteśmy syci?
Zmiany sygnałów wysyłanych przez receptory opioidowe i endokannabinoidowe mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania i w znacznym stopniu przyczynić się do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i otyłości – uważają fińscy naukowcy.
Zdaniem prof. Tatu Kandonen, jednej z głównych autorek nowego badania na ten temat, tendencja do tego, by sięgać po jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne (np. na widok apetycznego pożywienia) jest tym większa, im mniej jest w naszym mózgu miejsc, w których może dochodzić do wiązania opioidów. Endokannabinoidy mogą z kolei mieć wpływ na różne typy zachowań żywieniowych.
Rozwój badań dotyczących układu opioidowego zdaniem fińskich neurologów może mieć kluczowe znaczenie w opracowaniu skutecznych leków na otyłość u ludzi.
Czytaj też:
Jak nieprawidłowy poziom cholesterolu niszczy nasz mózg? Nowe odkrycieCzytaj też:
10 skutków ubocznych jedzenia fast food. Na co zwykle nie zwracasz uwagi?Czytaj też:
Jedzenie na... zapłodnienie? Dieta ma większy wpływ na płodność niż sądzimy