Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?

Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?

Dodano: 
Siedzuń z sosnowy
Siedzuń z sosnowy Źródło:fot. Katarzyna Świerczyńska
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
Siedzuń sosnowy inaczej szmaciak gałęzisty to grzyb, którego można znaleźć w polskich lasach. Nazywany jest też kozią brodą albo grzybem kalafiorowym ze względu na swój nietypowy kształt. Wielu grzybiarzy uważa wręcz, że jest najsmaczniejszym polskim grzybem. Ma przyjemnie orzechowy smak. Ale to nie jedyna jego zaleta. Badania naukowe potwierdzają, że zawarte w nim substancje pomagają zapobiegać cukrzycy, nowotworom, działają przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.

Siedzuń sosnowy nie jest już pod ochroną

Kiedy na dyskusyjnych grupach zrzeszających grzybiarzy w mediach społecznościowych ktoś pochwali się siedzuniem sosnowym, wielce prawdopodobne, że zaraz pojawi się komentarz z zarzutem, że kozia broda jest pod ochroną. To nie jest prawda. Siedzuń rzeczywiście przez ponad dwadzieścia był na liście gatunków chronionych, ale w 2014 roku ta ochrona została zdjęta i grzyba można legalnie zbierać.

Gdzie szukać koziej brody

Grzyb rośnie w lasach iglastych i mieszanych. Często bezpośrednio na pniach spróchniałych sosen, rzadziej pojawia się przy świerkach. Młode grzyby mają jasny, delikatnie kremowy kolor, starsze ciemnieją. Warto wracać w miejsca, gdzie w poprzednich latach znajdowało się te grzyby, ponieważ lubią wyrosnąć w tym samym miejscu, choć nie jest to regułą. Siedzuń jest pasożytem. Pnie zaatakowanych przez niego drzew zaczynają gnić.

Siedzuń sosnowy

Jakie właściwości ma siedzuń sosnowy

Właściwości siedzunia sosnowego badali naukowcy, między innymi z Azji, gdzie jest uznawany za grzyb leczniczy. W 2018 roku grupa naukowców z Korei zebrała wnioski z różnych badań na temat tego grzyba. Efekty tej pracy nie budzą wątpliwości: badania potwierdzają, że siedzuń sosnowy zapobiega cukrzycy i pomaga w jej leczeniu, wykazuje również działanie antynowotworowe. To wszystko dzięki cennym składnikom, jakie zawiera ten grzyb. To między innymi Beta-glukan, związki fenolowe i związki antybiotykowe. To dlatego ekstrakty z siedzunia pomagają stymulować układ odpornościowy, działają też przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

W Polsce był... pomnik siedzunia sosnowego

W miejscowości Piotrkowice koło Tarnowa stał pomnik siedzunia sosnowego, ale został zniszczony przez wandali. Pomnik został postawiony, bo jeden z mieszkańców w latach 70. ubiegłego wieku znalazł tu rekordowo wielkiego siedzunia. Ważył 15 kilogramów i miał metr średnicy. Był nawet przez jakiś czas uznawany za największy grzyba świata, ale jego pozycję w Księdze Rekordów Guinnessa zajął ważący blisko 70 kilogramów wachlarzowiec olbrzymi znaleziony w 2019 roku w Hiszpanii.

Jak przyrządzić kozią brodę

Przede wszystkim siedzunia trzeba dokładnie wyczyścić. Można go płukać pod bieżącą wodą, trzeba tyko uważać, aby nie zniszczyć i nie połamać grzyba. Jeśli jesz siedzunia pierwszy raz, warto przygotować go w najprostszy sposób, aby poczuć jego wyjątkowy smak. Oczyszczonego siedzunia trzeba połamać na mniejsze kawałki i krótko przesmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem. Szmaciaka można suszyć, marynować (należy go przedtem jedynie zblanszować), dodawać do zup i sosów. Można z niego ugotować pyszną zupę doprawioną tak, jak flaczki, albo usmażyć w panierce niczym kotlety schabowe.

Przepis: Kozia broda panierowana

Panierowany siedzuń sosnowy to smaczny dodatek do obiadu. Z powodzeniem zastąpi na talerzu tradycyjnego kotleta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • świeży siedzuń sosnowy
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj siedzunia sosnowegoGrzyba delikatnie wyczyść i opłucz, tak aby go nie połamać. Pokrój na grube (do 2 cm) plastry. Każdy z nich możesz dodatkowo opłukać, aby w zakamarkach grzyba nie było piachu czy robaków. Odsącz grzyby na ręczniku papierowym, każdy kawałek dopraw solą i pieprzem.
  2. Panieruj kawałki grzybówKażdy plaster siedzunia dokładnie panieruj. Najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.
  3. Usmaż grzybyRozgrzej olej na patelni. Kładź na rozgrzany tłuszcz panierowane grzyby i smaż po 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz potem na ręczniku papierowym.
  4. Zaserwuj daniePanierowanego grzyba możesz podać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Może też być podany na kanapce. Panierowany siedzuń będzie dobrze się komponował z kiszonymi warzywami.

Czytaj też:
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy
Czytaj też:
Coraz więcej Polaków robi przetwory na zimę. Co króluje w polskich spiżarniach?