Słodycze bez wyrzutów sumienia. Przepis na ciasteczka owsiane z marchwią

Słodycze bez wyrzutów sumienia. Przepis na ciasteczka owsiane z marchwią

Dodano: 
Ciasteczka owsiane z marchewką
Ciasteczka owsiane z marchewką / Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
Wystarczy trochę płatków owsianych, marchwii, mąki i jajek, a wyczarujesz zdrowe ciasteczka owsiane – które sprawdzą się również na diecie.

Podstawową wersję przepisu na ciasteczka owsiane zna wielu z nas, ale czy próbowaliście dodać kiedyś do nich... marchewkę? Takie rozwiązanie to propozycja restauracji Dwór Korona Karkonoszy. Warto je przetestować, ponieważ mogą okazać się nowym kulinarnym hitem tej jesieni – zwłaszcza że są tak proste w przygotowaniu.

Przepis: Ciasteczka owsiane z marchewką

Przepis na zdrowe ciasteczka na bazie płatków owsianych i marchewki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
3

Składniki

  • 100 g marchewki (jedna średnia)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 ml miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotować suche i mokre składnikiPiekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać.
  2. Połączyć wszystkie składnikiDodać suche składniki i wymieszać. Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.
  3. Uformować ciasteczkaNabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
  4. Upiec ciasteczkaWstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.


Owies jest bardzo dobry dla zdrowia

Owies należy do najzdrowszych zbóż na ziemi. To bezglutenowe, (warto zaznaczyć, że zwykły owies może zanieczyszczony glutenem przez wspólne sprzęty, fabryki, i magazyny mieszczące także inne zboża) pełne ziarno i doskonałe źródło ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele zalet zdrowotnych. Płatki owsiane są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Pół szklanki (około 80 gramów) suchych płatków owsianych zawiera aż 13 gramów białka i 8 gramów błonnika.

Marchew – królowa polskich upraw

Marchewki to jedne z najpopularniejszych i najtańszych warzyw, dostępnych na rynku. Możemy kupić je właściwie przez cały rok. Warzywa te są cennym źródłem silnego przeciwutleniacza, zawierają mnóstwo błonnika i składników odżywczych. Marchewki są niskokaloryczne – w 100 g znajdziemy ich około 40. Ponadto marchewka przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się złogów w jelitach. Reguluje również ilość insuliny i glukozy. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej.

Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Czytaj też:
Maseczka z owsianki odżywia cerę i działa antybakteryjnie. Jak ją zrobić?

Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
 0

Czytaj także