Słysząc „glukoza”, myślimy „cukier we krwi” – tak właśnie nam się kojarzy. W organizmie każdego z nas znajduje się glukoza, ale nie zastanawiamy się nad jej działaniem, dopóki poziom glukozy nie odbiegnie od normy (zazwyczaj dowiadujemy się o tym podczas rutynowych badań krwi). Jest to zazwyczaj moment, w którym musimy pogłębić naszą wiedzę, by móc, zgodnie z zaleceniami lekarza, kontrolować poziom cukru we krwi.
Glukoza – co to jest?
Glukoza to cukier prosty, powszechnie występujący w produktach spożywczych. To najprostszy z węglowodanów, dzięki czemu jest nazywany monosacharydem. Inne monosacharydy to fruktoza, galaktoza i ryboza. Nasz organizm pobiera glukozę głównie z pieczywa, owoców, warzyw i produktów mlecznych. Potrzebujemy jej, ponieważ wraz z tłuszczem, glukoza jest jednym z preferowanych przez organizm źródeł paliwa w postaci węglowodanów.
Jednak poziom glukozy ma ogromne znacznie. Gdy długotrwale odbiera od normy, może mieć trwałe i poważne skutki. Oznacza to, że glukozę (tak i wszystko inne, czego potrzebuje nasz organizm) należy spożywać w rozsądnych ilościach.
Czytaj też:
Jeden pomidor dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka skóry
Glukoza – wpływ na organizm człowieka
Glukoza pełni w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji:
-
jest głównym i w zasadzie podstawowym źródłem energii organizmu,
-
jest niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich organów wewnętrznych,
- to dzięki niej nasz mózg i układ nerwowy mogą właściwie funkcjonować – niedobór glukozy w codziennej diecie ma fatalny wpływ na pracę mózgu,
-
bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów.
Glukoza – trawienie i wykorzystywanie
Kiedy spożywamy posiłek, nasz organizm natychmiast zaczyna pracować nad trawieniem glukozy. Enzymy rozpoczynają proces podziału z pomocą trzustki. Trzustka wytwarzająca hormony, w tym insulinę, od której w dużej mierze zależy proces trawienia glukozy. Kiedy jemy, nasze ciało pobudza trzustkę, która musi uwolnić insulinę, aby poradzić sobie z rosnącym poziomem cukru we krwi.
Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne
Hipoglikemia – niski poziom cukru we krwi
Poziom glukozy jest uważany za zbyt niski, gdy spada poniżej 70 mg/dL. Ten stan jest również znany jako hipoglikemia i może być bardzo poważny. Hipoglikemia może wystąpić, gdy osoby chore na cukrzycę pomijają leki. Może również wystąpić, gdy ludzie jedzą mniej niż normalnie i nadmiernie ćwiczą. Spożywanie posiłku lub picie soku może pomóc zwiększyć poziom glukozy. Osoby chore na cukrzycę często przyjmują również tabletki glukozy, które można kupić w aptece bez recepty. Niektórzy z nas czują, że poziom cukru we krwi może spadać i automatycznie szukają czegoś słodkiego. Zdarza się jednak, że poziom cukru we krwi powoduje utratę przytomności. W takim przypadku należy wezwać pomoc.
Hiperglikemia – wysoki poziom cukru we krwi
Hiperglikemia to podwyższony poziom cukru we krwi. Utrzymywanie poziomu glukozy w pobliżu prawidłowego zakresu jest ważną częścią skutecznego i zdrowego funkcjonowania organizmu.
Objawy, które powinny zaniepokoić to:
-
wysoka zawartość glukozy w przypadkowej próbce krwi – wynik większy od 200 mg/dl,
-
126 mg/dL i więcej na czczo,
-
200 mg/dL i więcej po wykonaniu tzw. krzywej cukrowej,
-
występowanie objawów charakterystycznych dla cukrzycy: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, wolne gojenie się ran, niewyraźne widzenie, bóle głowy, rozdrażnienie, senność.
Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór witaminy D
Poziom cukru we krwi
Niewłaściwy i nieleczony poziom cukru we krwi może doprowadzić do wielu, poważnych problemów ze zdrowiem, np.:
-
neuropatii,
-
ślepoty,
-
chorób serca,
-
stopy cukrzycowej,
-
ciężkiego odwodnienia,
-
śpiączki.
Osoby, które podejrzewają u siebie zaburzenia poziomu cukru we krwi powinny jak najszybciej skonsultować się z lekarzem i zrobić szereg badań.
Czytaj też:
Serotonina – dlaczego jest tak ważna dla zachowania zdrowia psychicznego?