Zregeneruje i wzmocni organizm. Przepis na prostą zupę krem z zielonych warzyw

Zregeneruje i wzmocni organizm. Przepis na prostą zupę krem z zielonych warzyw

Dodano: 
Zupa krem z zielonych warzyw.
Zupa krem z zielonych warzyw. Źródło: Shutterstock
Zielone warzywa to bogactwo cennych witamin i mikroelementów. Brokuły, szpinak, jarmuż i seler naciowy możesz wykorzystać do zrobienia prostej i pysznej zupy.

Kremowe zupy pozwalają przemycić warzywa, które nie do końca nam smakują, ale wiemy, że są zdrowe. Często tak jest z zielonymi warzywami, szczególnie kiedy chcesz podać je dzieciom. Zieloną zupę pokochają przede wszystkim za kolor. To danie dla całej rodziny — proste, efektowne i bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Zielone warzywa zawierają mnóstwo witaminy C, magnezu i żelaza. Ich regularne spożywanie wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i reguluje metabolizm. Zielone warzywa zadziałają detoksykująco, regenerująco i wzmacniająco. Mają silne działanie antynowotworowe. Pobudzają do działania układ odpornościowy. Sprzyjają także urodzie, poprawiają wygląd skóry i włosów. Gotowanie obniża ich wartość, dlatego warto do zielonej zupy dodać liście szpinaku, jarmużu czy pietruszki, które nie wymagają długiego gotowania (ale w przypadku jarmużu i pietruszki, warto potem zupę przetrzeć przez sito).

Jak zrobić zupę krem z zielonych warzyw?

Nasza propozycja jest tylko jedną z wielu możliwych opcji. Możesz łączyć zielone warzywa w pary, albo dodać ich większą ilość, jak w naszym przepisie. Brokuły świetnie połączą się ze szpinakiem, ale też zielonym groszkiem i kalarepą. Do szpinaku możesz dodać natkę pietruszki, a seler naciowy będzie smakował w towarzystwie groszku czy brokułów. Taką zupę warto udekorować świeżymi ziołami, natką pietruszki, ale także posiekanymi orzechami czy ziarnami. Szczególnie polecamy orzechy włoskie, czarnuszkę czy nasiona dyni. Zielone zupy dobrze komponują się z serami czy śmietaną. Można je podawać z grzankami.

Przepis: Krem z zielonych warzyw

Kremowa i sycąca zupa jarzynowa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g zielonych warzyw: brokułów, szpinaku, jarmużu, selera naciowego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj warzywaBrokuły podziel na różyczki, seler pokrój na mniejsze kawałki, oddziel twarde łodygi jarmużu. Zagotuj bulion.
  2. Przygotuj zupęWrzuć do bulionu brokuły i seler. Gotuj do miękkości. Odłóż kilka różyczek brokułu do dekoracji zupy. Wrzuć jarmuż, szpinak i rozdrobniony czosnek i gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i przetrzyj przez sito (jarmuż i seler mogą zostawić nieprzyjemne włókna, a sito je zatrzyma).

Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy