Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu puszkę fasoli

Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu puszkę fasoli

Dodano: 
Pasta z fasoli.
Pasta z fasoli. / Źródło: Shutterstock
Lubisz pasty kanapkowe, ale brakuje ci czasu na ich przygotowanie? Pasty z fasoli zrobisz dosłownie w kilka minut.

Wystarczy puszka ulubionej fasoli. Może to być fasola biała, czerwona, czarna lub zielona. Jeśli nie masz blendera, możesz użyć widelca lub praski do ziemniaków, ale nie ukrywamy, że zmiksowanie fasoli to najprostszy i najszybszy sposób.

Jak zrobić pastę z fasoli?

Weź puszkę fasoli, łyżkę dobrej oliwy lub oleju (np. lnianego) i dowolne przyprawy. Zmiksuj na gładko i gotowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Białą fasolę możesz zmiksować z czosnkiem, solą i pieprzem. Po zmiksowaniu możesz dodać jeszcze ziarenka czarnuszki. Będą tu także pasowały świeże zioła, koperek i pietruszka. Do czerwonej fasoli dodaj ostrą papryczkę i natkę pietruszki. Do czarnej – curry i odrobinę świeżego imbiru. Tak naprawdę to ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Pastę z fasoli można jeść od razu. Sprawdzi się na kanapkach, grzankach, ale też jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs czy np. naleśników. Oczywiście do zrobienia pasty możesz wykorzystać ugotowaną w domu fasolkę. Ta wersja jednak wymaga dużo więcej czasu, choć będzie zdrowsza.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola to znakomite źródło białka, dlatego rośliny strączkowe są nieodzowne w dietach wegańskich i wegetariańskich. Fasola zawiera dużo błonnika, ale też witaminy, m.in. A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w potas, wapń, cynk i fosfor. Fasola działa antynowotworowo, pomaga redukować poziom cholesterolu we krwi, ma dobry wpływ na zdrowie skóry. Ma jednak swoje minusy – może powodować wzdęcia i gazy. Fasola jest wszechstronnym produktem w kuchni. Można zrobić z niej zupę, gęste i sycące dania jednogarnkowe, dodać do sałatek. Wypróbuj także przepis na smalczyk z fasoli.

Czytaj też:
Fasola niepodległości. Kiedyś za jej uprawę była kara chłosty, dziś możesz z niej zrobić nawet... naleśniki

 0

Czytaj także