Pieczone jajko na chmurce. Śniadaniowy hit zrobisz w 10 minut

Pieczone jajko na chmurce. Śniadaniowy hit zrobisz w 10 minut

Dodano: 
Jajko na chmurce
Jajko na chmurceŹródło:Shutterstock / Natalia Hanin
Efektowne i bardzo proste do wykonania. Takie są jajka na chmurce. Bogate w białko i wapń będą gwiazdą śniadania.

Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: jajka i dobry parmezan. Do tego szczypta soli, odrobina pieprzu i gotowe! Pieczone jajka na chmurce to doskonały pomysł na to, aby podać jajko w zupełnie innej odsłonie.

Co to są jajka na chmurce?

Sekretem jajek na chmurce jest nietypowy sposób ich przygotowania: białka się ubija i po wymieszaniu z tartym parmezanem krótko piecze. Potem jeszcze chwilę dopieka się z żółtkiem i gotowe! To lekkie i efektowne danie.

Czy jajko na chmurce jest zdrowe?

Jajko na chmurce to zdrowy dodatek do pożywnego śniadania. Można je podać na pełnoziarnistej grzance, ze świeżymi pomidorami i ziołami. Nie bez znaczenia jest tu dodatek parmezanu, który jest źródłem białka, cennego dla kości wapnia oraz witamin, między innymi witamin z grupy B. Jajko to także źródło wielu witamin i minerałów, zawiera m.in. witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Warto też wspomnieć, że w samo żółtko jest także bogate w luteinę, która jest wsparciem dla zdrowego wzroku.

Jak zrobić jajko na chmurce?

Podstawowy przepis na jajko na chmurce można łatwo modyfikować. Do ubitych białek można dodać inne składniki: świeże zioła, szczypiorek, posiekany szpinak, chudą wędlinę pokrojoną na kawałki, rybę. Jajko można podawać w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, papryki, różnych sałat i kiełków. Takie jajko może też być oryginalnym dodatkiem do dań obiadowych jako alternatywa dla tradycyjnego jaja sadzonego. Jajeczna pianka może też być wykończeniem zapiekanek warzywnych czy rybnych – wystarczy ułożyć ją na zapiekance pod koniec pieczenia.

Przepis: Jajka na chmurce

Jajka na chmurce to lekki i efektowny dodatek do śniadania.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj jajkaRozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dopraw solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj z tartym parmezanem.
  2. Upiecz jajkaUbite białka ułóż na blasze wyłożonej papierem, dziel na cztery części w formie okrągłych „placków” z wgłębieniem w środku. Piecz ok. 3 minut. Po tym czasie w zagłębienia włóż żółtka i zapiekaj kolejne 3 minuty. Podawaj na grzankach.

Czytaj też:
Jest zdrowszy niż pszenne bułki, niskowęglowodanowy i nie ma glutenu. Jak zrobić chlebek chmurkę?
Czytaj też:
Jajko w koszulce. Jak ugotować jajo bez skorupki? Poznaj dwa proste sposoby