Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać

Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać

Szpinak
Szpinak Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Dodano: 
Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz przestaniesz. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.

Szpinak z całą pewnością można zaliczyć do grona superżywności, czyli produktów spożywczych, które mają wspaniały wpływ na zdrowie. Te małe, zielone listki zawierają mnóstwo białka, żelaza, witamin i minerałów. Poprawiają stan włosów i skóry, korzystnie oddziałują na układ krążenia. Są niepozorne i przez wiele osób niedoceniane. Mówi się, że ten, kto nie przepada za szpinakiem, najprawdopodobniej nie jadł go nigdy dobrze przyrządzonego. Miłośnicy szpinaku potrafią zrobić z nim prawdziwe, kulinarne cuda. Dowiedz się, co zawiera szpinak i jaki ma wpływ na zdrowie, a zaczniesz po niego sięgać zdecydowanie częściej.

Szpinak – co w nim znajdziemy?

Jedna filiżanka surowego szpinaku zawiera 7 kalorii, niecały gram białka i 30 mg wapnia. Ponadto w szpinaku znajdziemy też żelazo, magnez, potas, witaminę A, mnóstwo kwasu foliowego, witaminę K, błonnik, fosfor i tiaminę. Większość kalorii w szpinaku pochodzi z białka i węglowodanów. Kalorii jednak jest tak niewiele, że właściwie nie trzeba się nimi przejmować.

Szpinak można dodawać jako składnik wielu potraw i gotować lub podawać na surowo. Ostatnia opcja jest najkorzystniejsza, ponieważ w trakcie obróbki termicznej dochodzi do utraty części cennych składników. Szpinak jest idealną bazą do sałatek i dodatkiem do koktajli – będzie smacznie i zdrowo.

Ponieważ szpinak jest bogatym źródłem żelaza, warto upewnić się, że spożywamy go z produktami zawierającymi witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie.

Szpinak – właściwości prozdrowotne

  • Szpinak i inne zielone warzywa zawierają chlorofil, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – spowalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.
  • Szpinak zawiera przeciwutleniacz kwas alfa-liponowy (ALA), który obniża poziom glukozy, zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega stresowi oksydacyjnemu.
  • Szpinak jest doskonałym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który kojarzy nam się głównie z pomarańczowymi i czerwonymi warzywami. Beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i opóźnia procesy starzenia. Ma też korzystny wpływ na wzrok.
  • Potas, zawarty w szpinaku, może pomóc zredukować działanie sodu w organizmie. Niskie spożycie potasu może być tak samo ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, jak wysokie spożycie sodu (soli).
  • Witamina K zawarta w szpinaku wspomaga układ krążenia, znacząco regulując procesy krzepnięcia krwi.
  • Witamina C sprzyja produkcji kolagenu, zapewniając piękny i młody wygląd, a także chroniąc organizm przed infekcjami.

Warto włączyć szpinak do codziennej diety, ponieważ jest łatwo dostępny, niskokaloryczny, tani i bogaty w składniki odżywcze.

Nie wiesz, jak przyrządzić szpinak? Skorzystaj z tych przepisów:

Czytaj też:
Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu!
Czytaj też:
Zielono mi... czyli szybko po szpinak i szparagi
Czytaj też:
Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!
Czytaj też:
Szpinak w zimowym wydaniu