Pełna witamin zielona sałatka z czterech składników. Zrobisz ją w 10 minut

Pełna witamin zielona sałatka z czterech składników. Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Sałatka z zielonych warzyw
Sałatka z zielonych warzyw Źródło:Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Jest idealna na przedwiośnie: świeża i pełna witamin. Zrobisz ją w 10 minut, a z dodatkiem makaronu będzie sycącym, zdrowym daniem.

Wystarczą cztery proste składniki: szpinak, ogórek, awokado i groszek. Z przepisem możesz też eksperymentować, aby sałatka zamieniła się w sycące danie na obiad.

Moc witamin z zielonych warzyw

Zielone warzywa to źródło cennych witamin i mikroelementów. Sałatka dostarczy niemal całego przekroju potrzebnych organizmowi składników. Sam zielony groszek jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, oraz A, C, E i K. Zawiera też magnez, potas, fosfor, cynk i jest źródłem białka. Zielone warzywa mogą być wartościowym elementem diet odchudzających, mają działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i mają zbawienny wpływ na zdrowie serca.

Wypróbuj też nasz przepis na zupę z zielonego groszku.

Jaki groszek wybrać do sałatki?

Idealnie jeśli jest to świeży słodki groszek, lub krótko gotowany zielony groszek z mrożonki. Ale jeśli nie masz takiego groszku pod ręką, możesz też użyć także groszku w puszce.

Jak zrobić sałatkę z zielonych warzyw

Sałatkę w podstawowej wersji zrobisz dosłownie w 10 minut. Ale podstawowy przepis możesz modyfikować. Aby dodać sałatce ostrości, dodaj do oliwy posiekany ząbek czosnku. Do sałatki w tej wersji możesz dodać pełnoziarnistego makaronu albo ulubionej kaszy (może być gryczana, pęczak, jaglana), wówczas będzie pełnowartościowym posiłkiem także na obiad. Sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek, smażonego sera albo tofu, grillowanych chudych mięs czy owoców morza. Możesz ją posypać ulubionymi prażonymi orzechami lub ziarnami czy nasionami (sezam, słonecznik lub dynia).

Przepis: Sałatka z zielonych warzyw

Świeża sałatka idealna jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 100 g szpinaku baby
  • 1 awokado
  • ogórek szklarniowy
  • szklanka zielonego groszku
  • oliwa z oliwek (6 łyżek), sok z cytryny (2 łyżki), sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj groszekW zależności od sezonu możesz wykorzystać świeży słodki groszek (wówczas może być surowy) lub mrożony (wówczas gotuj go kilka minut i schłodź pod zimną wodą).
  2. Uszykuj resztę składnikówAwokado pokrój na kawałki, ogórka w plasterki.
  3. Zrób sałatkęWymieszaj szpinak, ogórki, awokado i groszek. Dodaj oliwę i skrop wszystko sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Czytaj też:
Pięć soków, które pomogą dłużej zachować młodość. Wśród nich jest sok z buraków