Wiosenny omlet z zielonymi warzywami. Idealny na chłodniejsze dni

Wiosenny omlet z zielonymi warzywami. Idealny na chłodniejsze dni

Dodano: 
Omlet z zielonymi warzywami.
Omlet z zielonymi warzywami. Źródło:Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Kiedy wiosna nie rozpieszcza pogodą, postaw na pożywne śniadanie na ciepło. Idealnie sprawdzi się tu omlet z dodatkiem zielonych warzyw.

Przygotowanie omletów jest dziecinnie proste i szybkie. Klasyczny omlet to tylko jajka i odrobina wody lub mleka. Wystarczy kilka minut i śniadanie gotowe. A jeśli dodasz do tego porcję zielonych warzyw, otrzymasz wiosenne i pełne witamin danie.

Czy omlety są zdrowe?

Omlety to lekkie danie, które da ci odpowiednią ilość energii na dobry początek dnia. Jaja są źródłem witamin A, D, E oraz witamin z grupy B, zawierają także fosfor i żelazo. To oznacza, że najprostsze danie z jajkami (a takim jest omlet) doda ci energii, wspmoże pracę układu nerwowego i pozytywnie wpłynie na odporność.

Co dodać do omleta?

Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, bo można je przygotować zarówno na słodko (np. z dodatkiem świeżych owoców), jak i w wersji wytrawnej. Do omleta zawsze warto dodawać warzywa, dzięki temu już od rana zapewnisz sobie zdrową porcję witamin i niezbędnych mikroelementów.

Zielone warzywa są bogate między innymi w witaminę C i żelazo. To jednocześnie solidna porcja cennego dla wsparcia metabolizmu i pracy jelit błonnika. Postaw na szpinak, brokuły, zielony groszek, natkę pietruszki, zieloną paprykę, zielone szparagi, szczypiorek, ale też zdrowe kiełki, mikrozioła i kojarzącą się z wiosną rzeżuchę. Oczywiście do omleta możesz dodawać też inne warzywa: pasują tu pomidory, kolorowa papryka, rzodkiewka, cukinia czy kolorowa fasola z puszki. Smak omleta możesz także podkręcić, dodając kawałki koziego sera lub słonej fety. Omleta podawaj w towarzystwie pełnoziarnistych grzanek lub chleba.

Przepis: Omlet z zielonymi warzywami

Omlet idealny na wiosenne, ciepłe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka mleka lub wody
  • łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • garść liści szpinaku
  • kilka różyczek brokułu
  • łyżka zielonego groszku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiJajka dobrze rozbełtaj z wodą lub mlekiem i przyprawami. Różyczki brokuła podziel na mniejsze części (jeśli to brokuły mrożone, gotuj je najpierw 2-3 minuty w wodzie i dobrze osusz), pietruszkę posiekaj.
  2. Usmaż omletNa patelni rozgrzej masło lub olej. Wylej jajka i ułóż na nich brokuły, szpinak, groszek. Smaż kilka minut, pod koniec przykrywając pokrywka, aby ściął się również wierzch omleta. Gotowe danie posyp pietruszką.

Czytaj też:
Zrób koktajl z rzeżuchą. Na odporność i zdrowe jelita