Enzymy trawienne to związki, które pomagają rozkładać żywność na mniejsze składniki, których organizm może wchłonąć.
Trzy główne typy to:
- Proteaza: rozkłada białka na aminokwasy
- Lipaza: rozkłada lipidy na glicerol i kwasy tłuszczowe
- Amylaza: rozkłada złożone węglowodany i skrobię na cukry proste
Twoje ciało w naturalny sposób wytwarza enzymy trawienne, ale są one również dostępne w postaci suplementów. Te suplementy są często stosowane w celu poprawy warunków, takich jak nietolerancja laktozy i inne problemy trawienne, takie jak celiakia i IBS.
Inhibitory enzymów mogą wspomagać odchudzanie
Chociaż enzymy trawienne mogą nie bezpośrednio przyspieszać utraty wagi, badania pokazują, że mogą to być inhibitory enzymów. Inhibitory enzymów trawiennych zmniejszają wchłanianie niektórych makroskładników odżywczych i czasami są stosowane w leczeniu otyłości w celu zwiększenia utraty wagi. Według przeglądu 14 badań suplementacja inhibitorem amylazy wyekstrahowanym z białej fasoli może zwiększyć zarówno utratę wagi, jak i utratę tłuszczu u ludzi.
Inne badanie wykazało, że blokowanie działania trypsyny, enzymu proteazy, który rozkłada białka, zmniejsza spożycie pokarmu i przyrost masy ciała u szczurów. Dodatkowo inhibitory lipazy są stosowane w celu zmniejszenia wchłaniania tłuszczu, co może również skutkować znaczną utratą wagi. W szczególności inhibitor lipazy zwany orlistatem może zmniejszać wchłanianie tłuszczu o 30%. Czyni to poprzez zmniejszenie produkcji lipazy w żołądku i trzustce, co prowadzi do utraty wagi. Oprócz potencjalnego wpływu na poziom hormonów, inne częste działania niepożądane inhibitorów lipazy obejmują biegunkę, ból brzucha i tłuszcz w stolcu.
Czytaj też:
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?