Prosty przepis na pieczone ziemniaki. Zobacz, jak je przygotować

Prosty przepis na pieczone ziemniaki. Zobacz, jak je przygotować

Dodano: 
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki Źródło:Unsplash / Jonathan Farber
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – oto idealne pieczone ziemniaki. Ale jak je przygotować? Przeczytaj przepis i porady ekspertów.

Ziemniaki są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. Zarazem nie zawierają szkodliwego dla niektórych glutenu. Są bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też goszczą na naszych stołach od wieków. Dziś podajemy przepis na pieczone ziemniaki: danie, które sprawdzi się zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do innych potraw. Będą doskonałą propozycją na chłodniejsze dni, jak i wigilię.

Ziemniaki z piekarnika – przepis

Potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska lub zwykła sól
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić ziemniaki w piekarniku?

  • Najpierw obierz i umyj surowe ziemniaki.

„Obieram ziemniaki ze skórki i kroję w coś, co nazywam kształtem pieczonego ziemniaka – czyli z większą liczbą krawędzi. To sztuczka, aby zmaksymalizować chrupiące brzegi” – zdradził swój sekret Tom Westerland, szef kuchni w Crockers.

  • Następnie należy podgotować ziemniaki. W tym celu wrzuć je do garnka, zalej wodą i dodaj soli. Ziemniaki powinny gotować się ok. 7 minut.

„Aby mieć pewność, że otrzymasz naprawdę chrupiące ziemniaki, po ugotowaniu należy pozostawić je, aż ostygną do temperatury pokojowej przed włożeniem do piekarnika” – wyjawił Jorjon Colazo, szef kuchni Aquavit London.

  • Przygotuj przyprawę do ziemniaków. Połącz olej z kminkiem, papryką i bazylią w osobnej miseczce. Dokładnie obtocz ziemniaki w mieszance przypraw. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz czas na zapiekanie!

„Piecz ziemniaki co najmniej 30 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając je co 10-15 minut, aby zwiększyć chrupkość. Po 30 minutach wyjmij ziemniaka i spróbuj, czy jest chrupiący” – podpowiada Jeff Baker, szef kuchni w Farminson & Co.

  • Możesz też zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 40 minut. Ważne, by pieczone ziemniaki stały się złociste. Podawaj je na gorąco zaraz po upieczeniu.

Smacznego!

Czytaj też:
Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Wystarczy zaledwie 10 minut!
Czytaj też:
Najlepsze trendy żywieniowe na 2021 rok. Który podbije twoje serce?