Chleb bananowy to fit wersja tradycyjnego pieczywa. Przygotowuje się go w oparciu o dojrzałe banany, mąkę, brązowy cukier i przyprawy.
Banany to bardzo zdrowe owoce, które są dodawany do wielu produktów spożywczych, w tym do chleba. Kromka chleba bananowego zawiera około 196 kalorii, 2,6 grama białka, 32,8 grama węglowodanów i 6,3 grama tłuszczu, w tym 1,3 grama tłuszczów nasyconych. Z tego powodu banany często są składnikiem domowego pieczywa. W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa chleb bananowy. Jak go przygotować? To nie takie trudne!
Przepis na chleb bananowy
Składniki:
- 4 duże dojrzałe banany
- 2 szklanki (250 g) mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki (115 g) miękkiego masła
- 3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
- 1/3 szklanki (80 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania chlebka bananowego
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W kolejnej misce ubij razem masło, brązowy cukier, następnie jajka i jogurt. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Rozgnieć banany i ekstrakt waniliowy widelcem lub przy pomocy miksera. Dodaj do masy z mokrymi składnikami i wymieszaj razem.
- Powoli dodawaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Wlej masę do przygotowanej formy do pieczenia.
- Piecz całość przez ok. 60-65 minut. Po 30 minutach przykryj luźno chleb folią aluminiową, aby nie dopuścić do przypalenia wierzchu i boków.
- Wyjmij chleb bananowy z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Chleb bananowy przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
Czytaj też:
5 małych zmian w stylu życia, które wyjdą ci na zdrowie
Źródło: Baking addiction