8 ważnych powodów, dla których warto przejść na wegetarianizm

8 ważnych powodów, dla których warto przejść na wegetarianizm

Dodano: 
Warzywa
Warzywa Źródło: Pixabay / pasja1000
Wiele mówi się o dietach wegetariańskich jako tych, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia na długie lata.

Naukowcy i lekarze są zgodni, że dieta wegetariańska i wegańska należą do najzdrowszych stylów żywieniowych. Chociaż nie brakuje na to dowodów, wiele osób wciąż nie potrafi rozstać się z mięsem. Jeśli i dla ciebie jest to zbyt trudne, poznaj powody, dla których warto to zrobić.

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?

1. Niekwestionowane korzyści zdrowotne

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego na 475 000 dorosłych dotyczące spożycia mięsa wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali czerwone i przetworzone mięso trzy lub więcej razy w tygodniu byli bardziej narażeni na ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zapalenia płuc, cukrzycy i polipów okrężnicy.

2. Większa przyjazność dla środowiska

Nie można zaprzeczyć korzyściom ekologicznym wynikającym z odchodzenia od mięsa, nawet przez jeden dzień w tygodniu. Zmniejszenie spożycia mięsa może pomóc we wspieraniu wysiłków związanych ze zmianą klimatu, zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych i ograniczeniu ilości zasobów – takich jak woda i ziemia.

3. Zachęta do większej kreatywności kulinarnej

Warzywa można przygotowywać pod wieloma postaciami i z różnorodnymi dodatkami. Smażone, pieczone gotowane, z sosem, z ryżem, w formie koktajlu, jako zupa... Możliwości jest bardzo wiele i zazwyczaj otwiera to przed wegetarianinem ogrom możliwości kulinarnych.

4. Szansa na spróbowanie nowych warzyw

Przechodząc na dietę wegetariańską często mamy okazję do poznania nowych smaków. Zachęceni do eksperymentowania w kuchni odkrywamy nowe dla nas warzywa i połączenia składników. Jadłeś kiedyś topinambur, kalarepę, cykorię i fioletowe kiełki brokułów? Prawdopodobnie poznasz je przy okazji diety wegetariańskiej.

5. Oszczędność gotówki

Jedzenie mięsa, zwłaszcza tego dobrej jakości, może być kosztowne. Roślinne źródła białka – jak na przykład rośliny strączkowe, ciecierzyca, soczewica – nie są zbyt drogie, a za to smaczne i pożywne. Większość sezonowych warzyw również można kupić w dobrych cenach. Jedną z lepszych opcji jest też założenie własnego mini ogródka, który da warzywne plony niemalże za darmo.

6. Wspieranie różnorodności biologicznej

Spożywanie mniejszej ilości mięsa może pomóc w zmniejszeniu degradacji i usuwaniu dzikich siedlisk, przy jednoczesnym wybieraniu ekologicznych warzyw. Oznacza to wspieranie rolnictwa wolnego od pestycydów, co z kolei jest dobre dla pszczół i innych owadów zapylających.

7. Okazja do wsparcia producentów warzyw

Wiele prywatnych gospodarstw (również w twojej okolicy) uprawia zdrowe i ekologiczne warzywa i owoce. Warto zapoznać się z ich ofertą i wspierać dobre inicjatywy, samemu zyskując dzięki temu zdrowe pożywienie. Zapełniaj swoją lodówkę mądrze, odwiedzaj małe sklepy spożywcze i okoliczne bazarki.

8. Kwestie światopoglądowe

Dla niektórych osób rezygnacja z mięsa to kwestia etyczna. Wegetariańskie rodziny unikają pytania dzieci o to, dlaczego jemy mięso. Jeśli kwestie praw i ochrony zwierząt leżą ci mocno na sercu, być może to dobry powód dla wypróbowania diety wegetariańskiej. Pamiętaj, że masz prawo żyć tak, jak chcesz, co tyczy się również sposobu odżywiania.

Czytaj też:
Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi medycyna
Czytaj też:
Czy kolor warzyw zależy od ich właściwości? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę!