10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy

10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy

Dodano: 
Warzywa, zdjęcie ilustracyjne
Warzywa, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Unsplash / Peter Wendt
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Musimy jednak pamiętać, żeby nasza dieta była różnorodna.

Ponieważ warzywa zawierają dużo wody, są niezbędne do nawodnienia i prawidłowego trawienia. Wypełnione kluczowymi przeciwutleniaczami wzmacniającymi odporność, błonnikiem, witaminami z grupy B i minerałami, są prawdziwą ucztą dla zdrowia. Jednocześnie dostarczają one paliwa dla pożytecznych bakterii w organizmie. Jedyna rzecz, którą należy ograniczyć do minimum przy spożyciu warzyw to panierowanie i smażenie na głębokim tłuszczu. Zamieniają one pożywne produkty w nośnik dodatkowych rafinowanych węglowodanów i tłuszczów nasyconych. Dlatego lepiej gotuj je na parze, grilluj, piecz, albo spożywaj na surowo.

Ranking najzdrowszych warzyw

  1. Marchewka – zawiera przeciwutleniacze (głównie beta-karoten czyli prowitaminę A), które odgrywają dużą rolę w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia i rozwój nowotworów.
  2. Brokuły – są niskokaloryczne i bogate w mikroelementy, w tym witaminę C, A i K. Są szczególnie bogate w błonnik, ważny składnik odżywczy, który wspiera metabolizm, kontrolę poziomu cukru we krwi i zdrowie serca.
  3. Jarmuż – jest pełen witaminy K (zaledwie ½ szklanki dostarcza około 440 proc. zalecanej dziennej wartości). Porcja jarmużu dostarcza również 10% dziennej wartości wapnia.
  4. Rzepa – to warzywo korzeniowe jest bogate w błonnik i mikroelementy, w tym wapń, fosfor i potas. Rzepa jest stosunkowo neutralna w smaku. Dzięki temu można ją łatwo dodać do wielu różnych przepisów.
  5. Szpinak – zawiera mnóstwo witaminy A, która pomaga wzmocnić i wzmocnić nasz układ odpornościowy.
  6. Szparagi – to tylko kilka kalorii, ale dużo błonnika i mikroelementów ukrytych w łodygach. Zawierają one m.in. kwas foliowy, witaminę C, A i K.
  7. Soczewica – ta roślina strączkowa jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i żelaza.
  8. Fasolka szparagowa – jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i błonnika.
  9. Kalafior – to łatwy sposób na dodanie do posiłku dodatkowej witaminy C, potasu i kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego.
  10. Buraki – warzywo o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wykazano, że mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i stres oksydacyjny.

Czytaj też:
Czy kolor warzyw zależy od ich właściwości? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę!

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping
 0

Czytaj także