Wraz ze wzrostem zapotrzebowania konsumentów na żywność pochodzenia roślinnego, olej kokosowy stał się popularnym tłuszczem ze względu na swój bogaty smak i łagodny aromat kokosowy.
Olej kokosowy – właściwości
Olej kokosowy powstaje poprzez tłoczenie świeżego lub suszonego miąższu kokosowego w zależności od rodzaju. Składa się w 80-90% z tłuszczów nasyconych, dlatego jest stały w temperaturze pokojowej. Ma dużą zawartość trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), a także kwas laurynowy. Pod względem odżywczym jedna łyżka zawiera 121 kalorii, 13,5 g tłuszczów, 0 białka i 0 cholesterolu.
Nie wszystkie oleje kokosowe są takie same, a ich wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od rodzaju. Osoby, które zdecydują się na olej kokosowy, powinny zdecydować się na jego najmniej przetworzony rodzaj. Dodatkowo należy zawsze spożywać oleje i tłuszcze z umiarem, jako część zróżnicowanej diety.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania oleju kokosowego
Zwolennicy twierdzą, że olej kokosowy zapewnia wielorakie korzyści zdrowotne. Nauka potwierdziła tylko niektóre z doniesień o właściwościach oleju kokosowego. A oto one:
Spalanie tłuszczu
To całkiem ironiczne, ale ten tłuszcz nasycony może przyspieszyć... utratę tłuszczu z brzucha (tłuszczu trzewnego). Jedno z badań wykazało, że zaledwie dwie łyżki stołowe dziennie (30 ml) są w stanie zredukować tłuszcz brzuszny w ciągu 1-3 miesięcy zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.
Leczenie ran
Antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe właściwości kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym sprawiają, że łagodzi on wszelkie wysypki i zmiany skórne. Przyspiesza także gojenie ran i miejsc po ukąszeniach owadów. W ten sposób był wykorzystywany już od dawna, szczególnie w medycynie naturalnej.
Poprawa zdrowia kości
Wykazano, że olej kokosowy z pierwszego tłoczenia ma właściwości przeciwutleniające. W wyniku tego zmniejsza stres oksydacyjny w kościach, co może zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości z osteoporozą.
Wspieranie mózgu
Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Aging wykazało, że podawanie średniołańcuchowych trójglicerydów (występujących w oleju kokosowym) osobom z chorobą Alzheimera lub łagodnymi zaburzeniami poznawczymi spowodowało znaczny wzrost w ciałach ketonowych związany z poprawą funkcji poznawczych.
Właściwości przeciwzapalne
Wykazano, że olej kokosowy z pierwszego tłoczenia ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Efekty te były jednak umiarkowane, a badania przeprowadzano na szczurach.
Czytaj też:
Pyszna i zdrowa śmietanka do kawy z olejem kokosowym – przepis