Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jabłka
Jabłka Źródło: Fotolia / Igor Normann
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym warzywniaku. Liczba odmian potrafi zaskoczyć, ale dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione jabłko – słodkie, kwaśne, miękkie, twarde czy chrupiące. Czy wiesz, dlaczego warto jeść jabłka? Ich prozdrowotne właściwości są niewiarygodne!

Jabłka są smaczne i łatwo dostępne. Można kupić je w każdym sklepie, schować do torby lub plecaka i przed spożyciem wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą. To idealny owoc, który możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Nie trzeba obierać go ze skórki i brudzić rąk. Nawet się nie powinno! A to dlatego, że tuż pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych.

Jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów – jeść je na surowo, jako przekąskę, robić z nich ciasta i przetwory, dodawać do dań mięsnych, surówek i przetworów, koktajli i deserów. Możemy je zetrzeć na tarce, dusić, zapiekać, suszyć i gotować. Po jabłko powinniśmy sięgać każdego dnia. Szczególnie, że owoce te zawierają mnóstwo składników odżywczych i mają korzystny wpływ na zdrowie.

Jabłka – co znajdziemy w składzie?

  • Jedno średnie jabłko zawiera około 95 kalorii i 25 gramów węglowodanów (w przybliżeniu tyle co dwie kromki chleba).
  • Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
  • Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
  • Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
  • Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.

Czytaj też:
Nie brakuje suplementów z witaminą B6. Komu mogą być potrzebne?

Jabłka – wpływ na zdrowie

  • Jabłka, dzięki dużej zawartości błonnika są dobrym elementem zarówno diety odchudzającej, jak i zdrowego odżywiania. Przyspieszają metabolizm, pomagają usunąć złogi z jelit i dają uczucie sytości. Chronią też przed zaparciami.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C, mogą podnieść odporność.
  • Pektyny zawarte w jabłkach pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
  • Według badań przeprowadzonych na Hawajach istnieje korelacja między spożyciem jabłek a ryzykiem zachorowania na raka płuc u obu płci: im wyższe spożycie jabłek, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc. W rzeczywistości grupa badana o najwyższym spożyciu mogła zarejestrować niewiarygodny spadek ryzyka o 40-50 proc.
  • Według badań przeprowadzonych przez University of Massachusetts Lowell, spożycie jabłek zwiększa wytwarzanie i ilość neuroprzekaźnika zwanego acetylocholiną w mózgu. Acetylocholina jest hormonem o różnych zadaniach, jednym z nich jest modulacja neuro-plastyczności, która jest zdolnością mózgu do zmiany i budowania nowych struktur. Wyższe ilości acetylocholiny w mózgu powodują poprawę pamięci, a w rzeczywistości leczenie z wyboru w chorobie Alzheimera polega na podawaniu leków w celu zwiększenia ilości acetylocholiny w mózgu, aby pomóc spowolnić spadek umysłowy pacjentów.
  • Jak wynika z badań, przeprowadzonych przez American Chemical Society w 2011 r., zwierzęta, które spożywały jabłka, żyły średnio o 10 proc. dłużej.
  • Inne badania wykazały natomiast, że spożywanie jabłek zmniejsza poziom złego cholesterolu, a tym samym ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, udaru, zawału i miażdżycy.

Czytaj też:
Smoothie „szarlotkowe” idealne na odchudzanie. Przepis na koktajl owsiano-jabłkowy
Czytaj też:
Co się stanie, jeśli zjesz owoce po obiedzie? Tego się nie spodziewasz

Źródła:

  1. Journal of the National Cancer Institute, Volume 92, Issue 2, 19.06.2000, s. 154–160, doi.org/10.1093/jnci/92.2.154
  2. Cheng Peng, Ho Yin Edwin Chan, Yu Huang, Hongjian Yu, Zhen-Yu Chen, Apple Polyphenols Extend the Mean Lifespan of Drosophila melanogaster, doi.org/10.1021/jf1046267, 14.02.2011
  3. Federation of American Societies for Experimental Biology, „Apple a day” advice rooted in science, 03.05.2011

Źródło: Daily Health Post/ Very well fit/Health