Wczesna ekspozycja na gluten zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii u niektórych dzieci
Nowe badanie, opublikowane na łamach JAMA, wykazało, że dzieci z genotypem związanym z cukrzycą typu 1 i celiakią są narażone na zwiększone ryzyko celiakii lub rozwoju nietolerancji glutenu, jeśli jedzą gluten przed ukończeniem 5. roku życia.
Naukowcy przebadali 450 dzieci o określonym genotypie w ciągu pierwszych 5 lat ich życia, rejestrując spożycie glutenu przez każde dziecko w tym czasie.
Okazało się, że dzieci, które w tym okresie spożywały więcej glutenu, miały o 6,1 procent podwyższone ryzyko wykazania odpowiedzi immunologicznej na gluten. Dzieci, które zjadły więcej niż typowe ilości glutenu, miały o 7,2 procent podwyższone ryzyko zachorowania na celiakię. Większość diagnoz pojawiła się między 2. a 3. rokiem życia.
Wyniki badania nie dotyczą ogólnie wszystkich dzieci, tylko tych z genotypem HLA. Łącznie w badaniach udział wzięło 6 605 dzieci.
Wrażliwość na gluten a celiakia
Gluten jest białkiem występującym w ziarnach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Pomaga tworzyć „klej”, który utrzymuje te produkty razem, i jest niezbędnym składnikiem wielu produktów bogatych w węglowodany, takich jak makaron, chleb i ciasta. Ludzie wrażliwi na gluten często nie są w stanie jeść tych pokarmów, ponieważ doświadczają skurczów, wzdęć, biegunki i zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Natomiast celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. U osób z celiakią ciało atakuje i uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego. Z czasem może to zapobiec wchłanianiu składników odżywczych.