Naukowcy odkryli związek między piciem alkoholu a demencją

Dodano:
Para osób w starszym wieku Źródło: Fotolia / Phase4Photography
Chociaż alkohol jest popularny od tysiącleci, a demencja staje się coraz bardziej powszechna, naukowcy nie odkryli jak dotąd związku między nimi. Jednak niedawno przeprowadzone badanie znalazło na to odpowiedź.

Autorzy pewnego badania doszli do wniosku, że upijanie się w wieku średnim zwiększa ryzyko demencji. Jednak nadal nie jest jasne, czy regularne spożywanie mniejszych ilości alkoholu ma ten sam efekt. Inne badania analizują powiązania między alkoholem, ryzykiem otępienia i obecnością apolipoproteiny E4 (APOE E4). Ten wariant genu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na Alzheimera. Wcześniejsze badanie wykazało, że spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko demencji i że osoby z wariantem APOE E4 mają większe szanse na rozwój demencji. Inną niewiadomą jest wpływ alkoholu na ryzyko otępienia u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Naukowcy uważają je za etap między normalnym związanym z wiekiem pogorszeniem funkcji poznawczych a demencją. Nowe badanie miało na celu odpowiedzieć na powyższe pytania.

Alkohol a demencja

Naukowcy sprawdzili informacje o 3021 osobach o średniej wieku 72 lat na podstawie badania dotyczącego oceny pamięci z lat 2000-2008. Najpierw uczestnicy dostarczyli informacje o ilości spożywanego alkoholu, częstotliwości jego spożywania oraz rodzajach spożywanych napojów.

Według autorów na początku badania każdy uczestnik przeszedł „kompleksową analizę neuropsychologiczną złożoną z 10 testów”. Oceniono szereg funkcji poznawczych, a uczestnicy odbywali testy co 6 miesięcy. Naukowcy wyizolowali DNA z próbek krwi, aby zidentyfikować osoby z wariantem APOE E4.

Oprócz danych dotyczących genetyki i szczegółów dotyczących spożywania alkoholu, naukowcy zestawili także informacje o ciśnieniu krwi, masie ciała, wzroście, paleniu tytoniu i historii chorób serca. Zadali również pytania, aby oszacować, jak regularnie każdy uczestnik był zaangażowany w interakcje społeczne.

Nadal są niejasności

Z 3021 uczestników 2548 nie miało łagodnych zaburzeń poznawczych, a 473 miało. W ciągu około 6 lat obserwacji 512 uczestników otrzymało diagnozę demencji. Autorzy stwierdzili, że wśród osób bez zaburzeń jakiekolwiek spożycie alkoholu nie zwiększało ryzyka demencji w porównaniu z tymi, którzy pili mniej niż jeden napój na tydzień.

Kiedy przeanalizowali grupę osób z zaburzeniami, historia była podobna: nie było statystycznie istotnej różnicy. Jednak ryzyko otępieniawydaje się być najwyższe dla osób z zaburzeniami, które piły 14 napojów tygodniowo w porównaniu z tymi, które piły mniej niż jeden napój tygodniowo. Nastąpił względny wzrost ryzyka o 72 procent.

Autorzy zauważają również pewne różnice związane z wzorcami picia. Spożywanie dużej ilości alkoholu było związane z niższym ryzykiem otępienia niż rzadkie spożywanie większej ilości alkoholu wśród uczestników bez zaburzeń na początku badania. Chociaż autorzy podkreślają negatywny wpływ nadmiernego picia na zdrowie mózgu i ogólne, zauważają również, że spożywanie alkoholu w zalecanych granicach nie było związane ze zwiększonym ryzykiem demencji wśród osób starszych z prawidłowymi funkcjami poznawczymi na początku badania.

Kiedy badacze sprawdzili potencjalny wpływ APOE E4, nie znaleźli żadnego znaczącego efektu, co odzwierciedla kilka wcześniejszych badań. Autorzy twierdzą, że może to wynikać z tego, że związek jest bardziej wyraźny w młodszych populacjach.

Źródło: medicalnewstoday.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...