Czy warto stosować kosmetyki z witaminą E? Odpowiedź może zaskoczyć
Większość kosmetyków zawiera witaminę E, która przede wszystkim odpowiada za nawilżenie skóry. Dzięki niej jest jędrna i gładka oraz promienna. Ma też działanie przeciwstarzeniowe, dlatego przez wielu nazywana jest witaminą młodości. Witamina E hamuje powstawanie niedogodności na skórze, powstrzymuje stany zapalne skóry oraz pojawiające się obrzęki czy przebarwienia. Ma również działanie ochronne, jeśli chodzi o promieniowanie UVB. Poza kremami cenny składnik znajdziemy w pożywieniu. Obejrzyj materiał wideo:
Najważniejsze funkcje witaminy E
Oprócz zwalczania wolnych rodników, witamina E pełni także wiele innych, ważnych funkcji. Oto niektóre z nich:
-
zwiększa odporność organizmu,
- poprawia ogólną wytrzymałość organizmu,
- zmniejsza zmęczenie,
- działa korzystnie na skórę, wzmacniając ściany naczyń włosowatych oraz poprawiając nawilżenie i elastyczność,
- leczy drobne stany zapalne na skórze, dzięki czemu jest ona mniej podrażniona lub zaczerwieniona,
-
może być stosowana w leczeniu blizn, trądziku i zmarszczek,
-
może pomóc zmniejszyć ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, co jest częstą przyczyną ślepoty.
-
poprawia mikrokrążenie w obrębie skóry głowy, dzięki czemu zwiększa się ukrwienie, a włosy są silniejsze i gęstsze,
-
wpływa na także na gospodarkę hormonalną (np. łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego),
- wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Witamina E – niedobór
Niedobór witaminy E szybko daje się we znaki. Oto kilka objawów, które powinny zaniepokoić:
-
niedokrwistość,
-
rozdrażnienie,
-
apatia,
-
spadek libido,
-
obrzęki u noworodków i niemowląt,
- pogorszenie wzroku.
Witamina E – dieta i suplementacja
Podczas gdy przedawkowanie witaminy E, pochodzącej z żywności jest mało prawdopodobne, NIH donosi, że przyjmowanie wysokich dawek tej witaminy w postaci suplementu może powodować poważne skutki uboczne. Poważnym skutkiem ubocznym jest zwiększone ryzyko udaru krwotocznego. W przypadku suplementów dawki nie powinny przekraczać 1000 jednostek międzynarodowych (IU) dziennie.