Czy bakterie jelitowe powodują demencję i chorobę Parkinsona?
W ostatnich latach kilka badań wykazało związki bakterii jelitowych z chorobami zwyrodnieniowymi, które obejmują tworzenie toksycznych skupisk białek w mózgu, m.in. chorobą Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS). Jednak mikroflora jelitowa jest bardzo złożona, co stanowi duże wyzwanie dla naukowców próbujących określić rolę bakterii.
Badania na „żywych próbówkach”
Naukowcy z Instytutu Nauk o Żywności i Rolnictwie Uniwersytetu Florydy (UF / IFAS) w Gainesville użyli maleńkich nicieni zwanych Caenorhabditis elegans jako „żywych probówek” do zbadania wpływu poszczególnych gatunków bakterii na nieprawidłowe fałdowanie białek. Każdy robak miał tylko 1 milimetr długości, ale podobnie jak większe zwierzęta posiadał jelita, mięśnie i nerwy.
Ich niewielki rozmiar pozwolił przeprowadzać eksperymenty w znacznie bardziej kontrolowany sposób. Kiedy naukowcy skolonizowali jelita patogennymi bakteriami C. elegans, które mogą zakażać jelita człowieka, drobnoustroje nie tylko zakłócały fałdowanie białek w jelicie robaków, ale także w mięśniach, komórkach nerwowych i gonadach. Robaki skolonizowane przez „złe” bakterie również traciły ruchliwość, co jest częstym objawem u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi.
Badanie dostarczyło pierwszych dowodów na to, że „chorobotwórcze” bakterie mogą sprzyjać nieprawidłowemu fałdowaniu białek, co jest charakterystyczne dla schorzeń takich jak choroba Alzheimera lub choroba Parkinsona. Z kolei „dobre” bakterie – wytwarzające kwas tłuszczowy zwany maślanem – zapobiegały nieprawidłowemu fałdowaniu białek u robaków.
Badanie ukazało się w czasopiśmie PLOS Pathogens.