Syrop z pokrzywy wzmacnia organizm i działa moczopędnie

Dodano:
Syrop z pokrzywy Źródło: Shutterstock
Syrop z pokrzywy pomaga zwiększyć ilość czerwonych krwinek i wzmocnić organizm po chorobie. Jak go stosować?

Syrop z pokrzywy to naturalny środek pomagający nie tylko oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się złogów, ale też wzmocnić go po chorobie. Od dawna stosuje się go w czasie rekonwalescencji ze względu na jego prozdrowotne działanie. Co warto wiedzieć o tym środku i jak go przygotować?

Czym jest syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy to naturalny syrop, który uzyskuje się z liści rośliny. Przygotowanie go jest proste, a efekty mogą być wspaniałe, dlatego warto zrobić go w domu i sięgać po niego zimą, gdy częściej jesteśmy narażeni na infekcje i choroby. Syrop z pokrzywy stosuje się w ziołolecznictwie do poprawy wyników morfologii i przywrócenia równowagi w organizmie po chorobie.

Właściwości syropu z pokrzywy

Syrop z pokrzywy pomaga:

  • przywrócić siły po chorobie
  • wzmocnić organizm
  • poprawić liczbę czerwonych krwinek
  • oczyścić organizm ze złogów i toksyn
  • poprawić działanie układu moczowego
  • oczyścić pęcherz
  • wzmocnić pracę układu immunologicznego
  • zwalczyć przeziębienie

Stosowanie syropu

Po syrop z pokrzywy powinny sięgnąć osoby, które często cierpią na nawracające infekcje układu moczowego. Pokrzywa działa moczopędnie, dlatego jest znakomitym środkiem pomagającym przywrócić równowagę w układzie moczowo-płciowym. Może pomóc oczyścić pęcherz, dzięki czemu zapobiega nawracaniu infekcji.

Oprócz tego syrop z pokrzywy korzystnie oddziałuje na hemoglobinę, dlatego zaleca się go osobom, które przeszły ciężką chorobę lub infekcję i chcą wzmocnić swoje siły witalne. W ziołolecznictwie od wieków był wykorzystywany właśnie w celu przywrócenia sił.

Syrop z pokrzywy znakomicie też wzmacnia układ immunologiczny i stymuluje go do walki z wirusami, dlatego może pomóc zwalczyć objawy przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych.

Jak zrobić syrop z pokrzywy?

Aby zrobić syrop z pokrzywy, potrzeba garść liści pokrzywy, 0,5 litra wody i 3 łyżki miodu. Liście opłukujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zestawiamy z ognia i odstawiamy na bok pod przykryciem. Następnie odcedzamy, drugi raz gotujemy i dodajemy miód. Przelewamy do buteleczki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...