Choroby stawów można wyleczyć dietą. Sprawdź, jakie produkty wykluczyć
Choroby stawów obejmują aż 200 różnych schorzeń. Zalicza się do nich m.in.: młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów (MIZS), toczeń rumieniowaty układowy (SLE), zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa (ZZSK) oraz reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Choruje na nią ok. jeden proc. Polaków, czyli 400 tys. osób. Atakuje zwykle wiele stawów równocześnie. Najczęściej są to stawy dłoni, nadgarstków i kolan. Objawia się bolesnością i obrzękiem w dotkniętych chorobą częściach ciała. Może dawać także objawy niecharakterystyczne, takie jak: zmęczenie, gorączka, osłabienie. RZS może powodować też problemy zdrowotne w płucach, sercu i oczach.
Jak dietą można wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
Nowe badania wykazały, że aż 25 proc. z przebadanych 300 pacjentów zaobserwowało związek między dietą a nasileniem lub złagodzeniem objawów choroby. Stanowi to podstawę, żeby lekarze poza terapią lekową stosowali leczenie dietą jako wspomagające.
Siemię lniane
Wyodrębniono grupę produktów, które wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Należą do nich siemię lniane i kurkuma.
„U pacjentów, którzy spożywali dietę standardową oraz siemię lniane obserwowano zmniejszenie aktywności choroby mierzonej wskaźnikiem DAS28. W grupach stosujących siemię lniane plus dieta standardowa lub przeciwzapalna obserwowano również poprawę w zakresie samopoczucia, zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz skrócenie czasu trwania sztywności porannej. Stosowanie diety, w tym spożywanie produktów o działaniu przeciwzapalnym, jak np. kurkuma, może prowadzić do poprawy klinicznego stanu pacjenta i zmniejszenia objawów związanych z chorobą” – wskazuje dr Bartosz Fiałek, kierownik oddziału reumatologicznego SPZZOZ w Płońsku w wywiadzie dla WP abc Zdrowie.
Produkty, które należy wykluczyć z diety przy RZS:
- słodkie wyroby piekarnicze,
- tłuste i smażone potrawy,
- warzywa psiankowate,
- alkohol,
- sól.