Choroby stawów można wyleczyć dietą. Sprawdź, jakie produkty wykluczyć

Choroby stawów można wyleczyć dietą. Sprawdź, jakie produkty wykluczyć

Dodano: 
Bóle stawów
Bóle stawów Źródło: Shutterstock / one photo
Najnowsze badania wykazują, że istnieje związek między chorobami stawów a stosowaną dietą. To ważne odkrycie, bo choroby stawów dotykają coraz szerszej grupy ludzi. Cierpi na nie aż ok. dziewięciu milionów Polaków i 103 mln Europejczyków.

Choroby stawów obejmują aż 200 różnych schorzeń. Zalicza się do nich m.in.: młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów (MIZS), toczeń rumieniowaty układowy (SLE), zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa (ZZSK) oraz reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Choruje na nią ok. jeden proc. Polaków, czyli 400 tys. osób. Atakuje zwykle wiele stawów równocześnie. Najczęściej są to stawy dłoni, nadgarstków i kolan. Objawia się bolesnością i obrzękiem w dotkniętych chorobą częściach ciała. Może dawać także objawy niecharakterystyczne, takie jak: zmęczenie, gorączka, osłabienie. RZS może powodować też problemy zdrowotne w płucach, sercu i oczach.

Jak dietą można wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów?

Nowe badania wykazały, że aż 25 proc. z przebadanych 300 pacjentów zaobserwowało związek między dietą a nasileniem lub złagodzeniem objawów choroby. Stanowi to podstawę, żeby lekarze poza terapią lekową stosowali leczenie dietą jako wspomagające.

Siemię lniane

Wyodrębniono grupę produktów, które wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Należą do nich siemię lnianekurkuma.

„U pacjentów, którzy spożywali dietę standardową oraz siemię lniane obserwowano zmniejszenie aktywności choroby mierzonej wskaźnikiem DAS28. W grupach stosujących siemię lniane plus dieta standardowa lub przeciwzapalna obserwowano również poprawę w zakresie samopoczucia, zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz skrócenie czasu trwania sztywności porannej. Stosowanie diety, w tym spożywanie produktów o działaniu przeciwzapalnym, jak np. kurkuma, może prowadzić do poprawy klinicznego stanu pacjenta i zmniejszenia objawów związanych z chorobą” – wskazuje dr Bartosz Fiałek, kierownik oddziału reumatologicznego SPZZOZ w Płońsku w wywiadzie dla WP abc Zdrowie.

Produkty, które należy wykluczyć z diety przy RZS:

  • słodkie wyroby piekarnicze,
  • tłuste i smażone potrawy,
  • warzywa psiankowate,
  • alkohol,
  • sól.

Czytaj też:
Boli cię bark i nie możesz już wytrzymać? to może być ta przyczyna

Źródło: WP abc Zdrowie