Przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych nie została do końca poznana. Pojawieniu się chorób immunologicznych towarzyszą często niewyjaśnione bóle, uczucie ciągłego zmęczenia, a nawet utrata słuchu i oznaki depresji. Lista chorób autoimmunologicznych jest długa i znajdują się na niej zarówno dość powszechne, jak i zaliczane do grupy rzadko diagnozowanych schorzenia. Najczęściej występujące to:
- stwardnienie rozsiane,
-
choroba Hashimoto,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- łuszczyca,
- sztywniejące zapalenie stawów kręgosłupa,
- łysienie plackowate,
- wrzodziejące zapalenie jelit.
Do rzadziej występujących schorzeń autoimmunologicznych zaliczamy m.in.
- ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego,
- sarkoidozę,
- toczeń rumieniowaty układowy,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Jaka jest przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych?
Przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych jest przedmiotem badań naukowców i nie jest do końca wyjaśniona. Badania wskazują na związki tego rodzaju schorzeń z niekorzystnym działaniem pewnych substancji chemicznych, nieprawidłowo skomponowaną dietą, a także infekcjami o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Choroby autoimmunologiczne mogą mieć również związek z pojawieniem się w organizmie komórek nowotworowych w organizmie.
Jakie suplementy diety zapobiegają chorobom autoimmunologicznym i łagodzą ich objawy?
Do tej pory nie wynaleziono jeszcze skutecznego leku, który pozwoliłby zapobiegać wystąpieniu tych chorób. Naukowcy z Harvardu zbadali, że ryzyko ich wystąpienia zmniejsza przyjmowanie witaminy D i kwasów omega – 3. Obie z tych substancji łagodzą również objawy chorób autoimmunologicznych – wskazali naukowcy.
Jak skomponować dietę, żeby w naturalny sposób dostarczyć te składniki?
Jeśli nie chcesz przyjmować suplementów, popraw swoje odżywianie – doradzają lekarze. W nienasycone kwasy tłuszczowe "omega-3" obfitują zwłaszcza ryby, takie jak:
- łosoś,
- makrela,
- sardynki,
- oleje lniane i rzepakowe,
- oleje pochodzące z alg.
Witaminę D znajdziemy w niewielkiej grupie produktów. Należą do nich:
-
tłuste ryby /łosoś, tuńczyk, makrela/,
-
wątróbka wołowa,
-
ser,
-
grzyby,
-
żółtka jaj.
Witamina D jest także dodawana do niektórych pokarmów na etapie produkcji. Warto więc dokładnie czytać etykiety, ponieważ informacja o zawartości witaminy D powinna być wyszczególniona na opakowaniu. Są to najczęściej
-
płatki śniadaniowe,
-
mleko,
-
jogurty,
- napoje sojowe.
Czytaj też:
Sprawdź czy w twojej diecie nie brakuje tłuszczu! Niedobory mogą prowadzić do wielu groźnych chorób