Jak kurkuma wpływa na organizm? Wystarczy mała ilość

Jak kurkuma wpływa na organizm? Wystarczy mała ilość

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło:Unsplash / FOODISM360
Kurkuma przyjmowana regularnie, ale małych ilościach przynosi imponujące korzyści zdrowotne. Sprawdź jakie!

Kurkumato popularna przyprawa, która jest powszechnie uważana za mającą korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Jest powszechnie stosowana wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych, stresu, chorób wewnętrznych i wielu innych dolegliwości.

Kurkumina – moc kurkumy

Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez organizm, najlepiej jest przyjmować ją razem z czarnym pieprzem oraz w obecności tłuszczu.

Jakie korzyści daje kurkuma?

Badania na przełomie dziesięcioleci wykazały prozdrowotne właściwości kurkumy. Oto główne z nich:

  • Zwalcza stany zapalne. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Pomaga zwalczać stres oksydacyjny, neutralizując wolne rodniki.
  • Kurkuma odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu. Ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne może przyczynić się do zdrowego trawienia.
  • Pomaga w leczeniu zapalenia stawów. Kurkuma może zmniejszyć ból i pomóc pacjentom odzyskać mobilność, walcząc ze stanem zapalnym w organizmie. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia układ krwionośny i stymuluje układ odpornościowy.
  • Obniża ryzyko chorób serca. Według przeglądu z 2017 roku przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne kurkuminy mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami serca, w tym kardiomiopatią cukrzycową (choroba mięśnia sercowego), arytmią (nieregularne bicie serca) i innymi.
  • Poprawia funkcjonowanie mózgu. Kurkuma może odwrócić skutki pogorszenia funkcji poznawczych związanych z wiekiem poprzez zwiększenie funkcji i produkcji hormonów.
  • Wspomaga leczenie depresji. Metaanaliza 10 badań dotyczących kurkuminy i depresji opublikowanych w 2019 roku sugeruje, że składnik ten może złagodzić objawy lęku i depresji.
  • Zapobiega chorobie Alzheimera. Wykazano, że kurkuma urkuma pomaga w leczeniu choroby Alzheimera poprzez usuwanie tzw. blaszek amyloidowych. Odbywa się to poprzez poprawę wchłaniania blaszek przez makrofagi.

Przeciwwskazania do spożywania kurkumy

Kurkuma zwykle nie powoduje znaczących skutków ubocznych, jednak u niektórych osób może wystąpić rozstrój żołądka, nudności, zawroty głowy lub biegunka. Ze względu na zdolność do zwiększania wydzielania żółci kurkuma i kurkumina nie powinny być przyjmowane przez osoby z niedrożnością dróg żółciowych, chorobami wątroby, kamieniami żółciowymi i innymi chorobami dróg żółciowych.

Jak używać kurkumy?

Kurkuma ma specyficzny, gorzkawy smak i jest często używana do aromatyzowania lub barwienia curry, musztard, masła i serów. Idealnie komponuje się z daniami azjatyckimi lub tajskimi. W kuchni polskiej można dodawać ją do zup, sosów warzywnych, dań z kurczakiem. Warto także dodać szczyptę do rozgrzewającej herbaty lub wody z cytryną. Przyprawę tę z pewnością znają miłośnicy zdrowych koktajli owocowo-warzywnych lub domowych soków, gdzie również może być prozdrowotnym dodatkiem.

Czytaj też:
Tych 5 produktów zmniejsza stany zapalne w płucach. Warto je jeść

Opracowała:
Źródło: Daily health post