Kurkumato popularna przyprawa, która jest powszechnie uważana za mającą korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Jest powszechnie stosowana wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych, stresu, chorób wewnętrznych i wielu innych dolegliwości.
Kurkumina – moc kurkumy
Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez organizm, najlepiej jest przyjmować ją razem z czarnym pieprzem oraz w obecności tłuszczu.
Jakie korzyści daje kurkuma?
Badania na przełomie dziesięcioleci wykazały prozdrowotne właściwości kurkumy. Oto główne z nich:
- Zwalcza stany zapalne. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Pomaga zwalczać stres oksydacyjny, neutralizując wolne rodniki.
-
Kurkuma odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu. Ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne może przyczynić się do zdrowego trawienia.
- Pomaga w leczeniu zapalenia stawów. Kurkuma może zmniejszyć ból i pomóc pacjentom odzyskać mobilność, walcząc ze stanem zapalnym w organizmie. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia układ krwionośny i stymuluje układ odpornościowy.
- Obniża ryzyko chorób serca. Według przeglądu z 2017 roku przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne kurkuminy mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami serca, w tym kardiomiopatią cukrzycową (choroba mięśnia sercowego), arytmią (nieregularne bicie serca) i innymi.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu. Kurkuma może odwrócić skutki pogorszenia funkcji poznawczych związanych z wiekiem poprzez zwiększenie funkcji i produkcji hormonów.
- Wspomaga leczenie depresji. Metaanaliza 10 badań dotyczących kurkuminy i depresji opublikowanych w 2019 roku sugeruje, że składnik ten może złagodzić objawy lęku i depresji.
- Zapobiega chorobie Alzheimera. Wykazano, że kurkuma urkuma pomaga w leczeniu choroby Alzheimera poprzez usuwanie tzw. blaszek amyloidowych. Odbywa się to poprzez poprawę wchłaniania blaszek przez makrofagi.
Przeciwwskazania do spożywania kurkumy
Kurkuma zwykle nie powoduje znaczących skutków ubocznych, jednak u niektórych osób może wystąpić rozstrój żołądka, nudności, zawroty głowy lub biegunka. Ze względu na zdolność do zwiększania wydzielania żółci kurkuma i kurkumina nie powinny być przyjmowane przez osoby z niedrożnością dróg żółciowych, chorobami wątroby, kamieniami żółciowymi i innymi chorobami dróg żółciowych.
Jak używać kurkumy?
Kurkuma ma specyficzny, gorzkawy smak i jest często używana do aromatyzowania lub barwienia curry, musztard, masła i serów. Idealnie komponuje się z daniami azjatyckimi lub tajskimi. W kuchni polskiej można dodawać ją do zup, sosów warzywnych, dań z kurczakiem. Warto także dodać szczyptę do rozgrzewającej herbaty lub wody z cytryną. Przyprawę tę z pewnością znają miłośnicy zdrowych koktajli owocowo-warzywnych lub domowych soków, gdzie również może być prozdrowotnym dodatkiem.
Czytaj też:
Tych 5 produktów zmniejsza stany zapalne w płucach. Warto je jeść