Co zrobić, żeby wzmocnić odporność? Pij te napoje i włącz 1 produkt do diety

Dodano:
Shot z kurkumy i imbiru Źródło: Shutterstock / Elena Eryomenko
Sezon chorobowy trwa, ale wciąż mamy szanse, by stymulować nasz układ odpornościowy do wytężonej pracy. Co warto pić, by wzmocnić swoją odporność?

W sezonie zimowym, gdy dookoła szaleją wirusy, warto holistycznie wzmacniać swoją odporność. Aby nie chorować, nie wystarczy łykać suplementów diety. Konieczne jest zdrowe i dobre odżywianie, które dostarczy organizmowi substancji odżywczych i da mu siłę do tego, by bronić się przed wirusami. Oprócz tego konieczny jest także ruch i aktywność fizyczne, które dotleniają organizm, hartują go i przyzwyczają do funkcjonowania w różnych warunkach.

Co jeszcze zrobić, by wzmocnić odporność?

W poprawieniu odporności pomocne może okazać się wzbogacenie diety w kwasy DHA oraz nienasycone kwasy Omega-3. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich, dlatego dobrze jest włączyć je do swojego jadłospisu i spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu. W kwasach tych dobrze rozpuszczają się witaminy D i A, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Osoby, które nie lubią lub nie jedzą ryb, mogą sięgnąć po suplementy diety zawierający kwasy z grupy Omega, by wspomóc układ immunologiczny.

Jakie napoje warto pić?

W sezonie zimowym dobrze jest sięgać po rozgrzewające napoje, które pobudzają krążenie, sprzyjają usuwaniu z organizmu wirusów i mają właściwości przeciwzapalne. Co warto pić?

  • napoje z imbirem i miodem – imbir doskonale rozgrzewa, a miód to naturalny antybiotyk, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo działa powlekająco, więc łagodzi podrażnienie gardła
  • herbatę z sokiem malinowym – sok malinowy może obniżać temperaturę ciała, działać napotnie i sprzyjać zachowaniu dobrej formy. Taką herbatkę możemy pić każdego dnia
  • wodę z cytryną – woda z cytryną to napój, który warto pić przez cały rok. Nie tylko znakomicie nawadnia organizm, ale też oczyszcza go i sprzyja usuwaniu z niego toksyn
  • zakwas z buraka – zakwas z buraka to naturalny probiotyk, który nie tylko dostarcza dobrych bakterii i wspomaga mikroflorę jelitową, ale również poprawia parametry krwi. Po zakwas z buraka warto sięgać nie tylko profilaktycznie, ale też wtedy, gdy chcemy poprawić odporność osób, które przeszły infekcję lub przyjmowały antybiotyki

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...