Zaskakujący efekt wasabi. Dobra wiadomość dla starszych osób
Wasabi nazywane często japońskim chrzanem znamy przede wszystkim jako dodatek do sushi. Jednak korzeń wasabi słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale też właściwości zdrowotnych: przede wszystkim działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i antyutleniającego. Teraz grupa badaczy z Japonii dowiodła, że wasabi ma także wpływ na poprawę pamięci u osób starszych. Efekty badania opublikowali w czasopiśmie „Nutrients”.
Jak wasabi wpływa na pamięć?
Naukowcy zaprosili do współpracy ochotników w wieku 60-80 lat. Część z nich przyjmowała tabletki z wasabi, a część placebo przez trzy miesiące. Wszyscy zostali dokładnie przebadani oraz poddani testom pamięci i zdolności poznawczych przed i po eksperymencie.
Wyniki testu wykazały, że ochotnicy, którzy przyjmowali tabletki wasabi, wykazali poprawę zarówno w zakresie pamięci długotrwałej, jak i krótkotrwałej. Nie odnotowano jednak wyraźnych zmian w zdolnościach poznawczych. Okazało się jednak, że osoby przyjmujące tabletki wasabi również radziły sobie lepiej w testach skojarzeń, takich jak np. łączenie imion z twarzami (co jest częstym problemem u starszych osób). Jednocześnie ochotnicy, którym podano placebo, nie wykazali żadnej poprawy w zakresie pamięci ani funkcji poznawczych.
Izotiocyjaniany (ITC) są główną klasą związków aktywnych w wasabi i odpowiadają za większość korzyści zdrowotnych tego warzywa, w tym jego działanie przeciwbakteryjne. Składnik, który zdaniem naukowców wspiera pamięć, to silny przeciwutleniacz zawarty w wasabi, a dokładnie izotiocyjanian 6-metylosulfinyloheksylu (6-MSITC). To właśnie ta substancja była głównym składnikiem tabletek podawanych ochotnikom.
Co to jest wasabi?
Wasabi jest warzywem krzyżowym, które rośnie naturalnie wzdłuż koryta rzek w górskich dolinach rzek w Japonii (ale rośnie też w części Chin, Korei, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej). My znamy tę roślinę przede wszystkim z zielonej pasty (lub proszku), którą robi się z korzenia wasabi. Jest podstawowym dodatkiem do sushi, ale też japońskich dań z makaronu.