Zaskakujący efekt wasabi. Dobra wiadomość dla starszych osób

Zaskakujący efekt wasabi. Dobra wiadomość dla starszych osób

Dodano: 
Wasabi
Wasabi Źródło:Shutterstock / sasazawa
Czy jedzenie przypominającego w smaku chrzan wasabi może poprawić pamięć? Okazuje się, że tak, a dowiedli tego naukowcy z Japonii.

Wasabi nazywane często japońskim chrzanem znamy przede wszystkim jako dodatek do sushi. Jednak korzeń wasabi słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale też właściwości zdrowotnych: przede wszystkim działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i antyutleniającego. Teraz grupa badaczy z Japonii dowiodła, że wasabi ma także wpływ na poprawę pamięci u osób starszych. Efekty badania opublikowali w czasopiśmie „Nutrients”.

Jak wasabi wpływa na pamięć?

Naukowcy zaprosili do współpracy ochotników w wieku 60-80 lat. Część z nich przyjmowała tabletki z wasabi, a część placebo przez trzy miesiące. Wszyscy zostali dokładnie przebadani oraz poddani testom pamięci i zdolności poznawczych przed i po eksperymencie.

Wyniki testu wykazały, że ochotnicy, którzy przyjmowali tabletki wasabi, wykazali poprawę zarówno w zakresie pamięci długotrwałej, jak i krótkotrwałej. Nie odnotowano jednak wyraźnych zmian w zdolnościach poznawczych. Okazało się jednak, że osoby przyjmujące tabletki wasabi również radziły sobie lepiej w testach skojarzeń, takich jak np. łączenie imion z twarzami (co jest częstym problemem u starszych osób). Jednocześnie ochotnicy, którym podano placebo, nie wykazali żadnej poprawy w zakresie pamięci ani funkcji poznawczych.

Izotiocyjaniany (ITC) są główną klasą związków aktywnych w wasabi i odpowiadają za większość korzyści zdrowotnych tego warzywa, w tym jego działanie przeciwbakteryjne. Składnik, który zdaniem naukowców wspiera pamięć, to silny przeciwutleniacz zawarty w wasabi, a dokładnie izotiocyjanian 6-metylosulfinyloheksylu (6-MSITC). To właśnie ta substancja była głównym składnikiem tabletek podawanych ochotnikom.

Co to jest wasabi?

Wasabi jest warzywem krzyżowym, które rośnie naturalnie wzdłuż koryta rzek w górskich dolinach rzek w Japonii (ale rośnie też w części Chin, Korei, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej). My znamy tę roślinę przede wszystkim z zielonej pasty (lub proszku), którą robi się z korzenia wasabi. Jest podstawowym dodatkiem do sushi, ale też japońskich dań z makaronu.

Czytaj też:
Ten sport poprawia pamięć i sprawne myślenie. Są nowe badania
Czytaj też:
Fatalne skutki pandemii COVID-19 dla tej grupy osób. Chodzi o sprawność mózgu

Źródło: MedicalXpress.com/Zdrowie.wprost.pl