Czy można jeść surowego łososia? Jest szkodliwy czy zdrowy?

Czy można jeść surowego łososia? Jest szkodliwy czy zdrowy?

Dodano: 
Produkty spożywcze
Produkty spożywcze / Źródło: Fotolia / somegirl
Łosoś ma wiele korzyści zdrowotnych, dzięki czemu jest popularnym wyborem wśród osób jedzących owoce morza. Ale czy można jeść go na surowo?

Potrawy z surowych ryb są tradycyjnie spożywane w wielu kulturach. Popularnymi przykładami są sashimi, japońskie danie z cienko pokrojoną surową rybą i gravlax, nordycka przekąska z surowego łososia peklowanego w soli, cukrze i koperku. Czy jednak bezpieczne jest jedzenie łososia na surowo?

Obawa przed pasożytami

Surowy łosoś może zawierać bakterie, pasożyty i inne patogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w środowisku ryb, podczas gdy inne mogą być wynikiem niewłaściwego obchodzenia się z nimi. Gotowanie łososia w temperaturze 63 °C (kiedy łosoś ją osiągnie) zabija bakterie i pasożyty, ale jeśli zjesz surową rybę, pojawia się ryzyko infekcji.

Pasożyty w surowym łososiu

Food and Drug Administration (FDA) wymienia łososia jako znane źródło pasożytów, które są organizmami żyjącymi na lub w innych organizmach, w tym ludzi. Robaki to pasożyty podobne do tasiemców lub glisty. Są powszechne u ryb, takich jak łosoś. Robaki lub japoński szeroki tasiemiec Diphyllobothrium nihonkaiense mogą żyć w jelicie cienkim, gdzie mogą rosnąć do ponad 12 metrów długości. Te i inne rodzaje tasiemców znaleziono u dzikiego łososia z Alaski i Japonii oraz w przewodzie pokarmowym osób, które zjadły surowego łososia z tych obszarów.

Objawy infekcji robakami obejmują utratę masy ciała, ból brzucha, biegunkę, a w niektórych przypadkach niedokrwistość, jednak wiele osób nie doświadcza żadnych objawów.

Zakażenia bakteryjne i wirusowe po zjedzeniu surowego łososia

Podobnie jak wszystkie rodzaje owoców morza, łosoś może być narażony na skażenie bakteryjne lub wirusowe, które może powodować łagodną do poważnej choroby w wyniku zjedzenia surowej ryby. Niektóre rodzaje bakterii lub wirusów, które mogą występować w surowym łososiu, to:

  • Salmonella
  • Shigella
  • Vibrio
  • Clostridium botulinum
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Escherichia coli
  • Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A 
  • Norowirus.

Większość przypadków infekcji spowodowanych jedzeniem owoców morza wynika z niewłaściwego obchodzenia się lub przechowywania lub z owoców morza zbieranych z wody zanieczyszczonej odpadami ludzkimi. Surowy łosoś może również zawierać zanieczyszczenia ze środowiska. Zarówno łosoś hodowlany, jak i dziki może zawierać śladowe ilości trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) i metali ciężkich.

TZO są toksycznymi chemikaliami, w tym pestycydami, chemikaliami przemysłowymi i środkami zmniejszającymi palność, które gromadzą się w łańcuchu pokarmowym, ponieważ są przechowywane w tkance tłuszczowej zwierząt i ryb. Narażenie ludzi na TZO wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka, wad wrodzonych oraz zaburzeń endokrynologicznych, immunologicznych i rozrodczych.

Badacze pobrali próbki 10 gatunków ryb pozyskanych na rynku w Hiszpanii i stwierdzili, że łosoś zawiera najwyższy poziom określonego rodzaju środka zmniejszającego palność. Wykryte poziomy były jednak nadal w bezpiecznych granicach.

Gotowanie łososia zmniejsza poziom wielu TZO. Jedno badanie wykazało, że gotowany łosoś miał średnio o 26% niższy poziom TZO niż łosoś surowy.

Jak zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność?

Jeśli zdecydujesz się jeść surowego łososia, upewnij się, że został wcześniej zamrożony do -35 °C, co zabija wszelkie pasożyty w łososiu. Mimo to zamrażanie nie zabija wszystkich patogenów. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że większość domowych zamrażarek nie osiąga aż tak niskich temperatur.

Kupując surowego łososia lub zamawiając potrawy, które go zawierają, powinieneś również dokładnie je obejrzeć. Prawidłowo zamrożony i rozmrożony łosoś wygląda na jędrnego i wilgotnego, bez zasinień, przebarwień i nieprzyjemnego zapachu.

Jeśli przygotowujesz surowego łososia we własnej kuchni, upewnij się, że powierzchnie, noże i przybory do serwowania są czyste, i przechowuj łososia w lodówce do momentu tuż przed podaniem, aby zapobiec zakażeniu bakteryjnemu. Jeśli jesz surowego łososia lub jakąkolwiek inną rybę, a w ustach lub gardle czujesz mrowienie, przyczyną może być poruszający się w ustach żywy pasożyt. Wypluj pokarm lub odkrztuś.

Kto nie powinien jeść surowych ryb?

Niektóre osoby są bardziej narażone na poważną infekcję pokarmową i nigdy nie powinny jeść surowego łososia ani innych rodzajów surowych owoców morza. Do tych osób należą:

  • kobiety w ciąży
  • dzieci
  • starsi dorośli
  • każdy z osłabionym układem odpornościowym, w tym chorzy na raka, chorobę wątroby, HIV/AIDS, cukrzycę lub po przeszczepach narządów.

U osób z osłabionym układem odpornościowym choroby przenoszone przez żywność mogą powodować ciężkie objawy, skończyć się hospitalizacją, a nawet śmiercią.

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0