Jak sprawić, by pokrojone awokado dłużej pozostało świeże?

Jak sprawić, by pokrojone awokado dłużej pozostało świeże?

Dodano: 
Awokado
Awokado Źródło: Pixabay / FoodieFactor
Chociaż każdy ma swój sposób na utrzymanie świeżości awokado, nie wszyscy to potrafią. Tymczasem to, co działa za każdym razem, nie wymaga niczego więcej niż cytryny, która prawdopodobnie już znajduje się w twojej lodówce.

Kiedy potrzebujesz tylko połowy awokado i chcesz zachować drugą połowę na następny dzień, sięgnij po cytrynę. Prawdopodobnie słyszałeś, w jaki sposób pomocne może okazać się skropienie awokado sokiem z cytryny, ale ta metoda, którą za chwilę poznasz daje ci pewność, że ​​całe awokado jest pokryte i chronione przed utlenianiem, które powoduje brązowienie.

Czytaj też:
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?

Jak właściwie zabezpieczyć awokado?

Aby skorzystać z tej metody, wystarczy wmasować kawałek cytryny w miąższ awokado wokół pestki, upewniając się, że został on nałożony na całą powierzchnię. Następnie umieść awokado w hermetycznej torebce i włóż do lodówki. Cytryny zawierają kwas askorbinowy, a przez pocieranie miąższu sokiem, tlen najpierw reaguje z kwasem askorbinowym, zamiast natychmiast reagować z miąższem awokado.

Ten sposób na utrzymanie świeżości awokado zapobiega jego brązowieniu przez dłuższy czas – a przynajmniej do czasu następnego śniadania. Kiedy rano wyjmiesz awokado z lodówki, nadal będzie ładne i zielone – czyli idealne do tostów z awokado i nie tylko.

Czytaj też:
Czy burgery mogą być zdrowe?
Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących