Skurcze żołądka, biegunka i gorączka są powszechnymi objawami zakażenia salmonellą. „Zakażenie salmonellą u pacjentów często pojawia się jako objawy grypy żołądkowej”, mówi dr Allen.
Objawy zwykle rozwijają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli i zwykle trwają od dwóch do siedmiu dni.
„Większość ludzi nie wymaga żadnego leczenia poza płynami i odpoczynkiem” – mówi dr Allen. Odwodnienie z utrzymującej się biegunki jest częstym powikłaniem. Najbardziej zagrożone ciężką chorobą są małe dzieci, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym.
„Jeśli ktoś czuje, że jest odwodniony, poważnie niezdolny do utrzymywania płynów w stanie płynnym, i musi zwrócić się o pomoc medyczną lub mieć stan, który upośledza ich układ odpornościowy, może potrzebować antybiotyków”. Nie wiadomo, czy ktoś lub coś jest zarażone salmonellą. Bakterie żyją w przewodzie pokarmowym. Może przenosić się ze zwierząt na ludzi i na osoby. Dr Allen twierdzi, że higiena rąk jest jednym ze sposobów zmniejszenia ryzyka infekcji.
Jak uchronić się przed zakażeniem salmonellą?
Przy salmonellozie higiena odgrywa więc kluczową rolę. Pałeczki salmonelli mogą przenosić się nie tylko w jedzeniu, ale także na dłoniach i powierzchniach, dlatego dezynfekcja rąk, szczególnie po pobycie w miejscu publicznym i przed posiłkiem, może znacząco zmniejszyć ryzyko zakażenia. Należy również pamiętać, aby każdy przypadek zarażenia salmonellą zgłaszać do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która zlokalizuje jego źródło i podejmie odpowiednie kroki, by zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.
Dezynfekcja dłoni szczególnie latem chroni nie tylko przed zakażeniem salmonellą. Dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed inną groźną bakterią – E.coli. Chroni także przed wakacyjnymi chorobami, które potrafią skutecznie zepsuć wyczekany urlop, a wśród nich: wirusem grypy (w tym żołądkowej), wirusem opryszczki wargowej, gronkowcem złocistym czy paciorkowcami odpowiedzialnymi za anginę i szkarlatynę. Warto jest więc mieć zawsze przy sobie środek o szerokim spektrum bójczym, który zabije chorobotwórcze drobnoustroje i pozwoli nam w pełni zdrowia korzystać z uroków lata. Warto także zadbać o żywność w warunkach domowych, szczególnie jaja, mięso drobiowe, surowe warzywa i owoce. Jaja przed rozbiciem powinny być dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem, a dłonie po kontakcie ze skorupką – zdezynfekowane. Produkty te powinny mieć także osobne miejsca w lodówce, nie powinny być natomiast pod żadnym pozorem zamrażane, rozmrażane i ponownie zamrażane (z wyłączeniem owoców i warzyw).