Jak słodkie napoje mogą wpływać na poziom cholesterolu i zdrowie serca

Jak słodkie napoje mogą wpływać na poziom cholesterolu i zdrowie serca

Dodano: 1
Napoje w sklepie
Napoje w sklepie / Źródło: Pexels / Fancycrave.com
Zbyt dużo cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dwóch głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych. Badania pokazują, że do jego wzrostu przyczynia się picie słodkich napojów.

Prawie jedna trzecia dorosłych w USA ma wysoki poziom cholesterolu, zgodnie z danymi Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Nowe badania dowodzą, że napoje nasycone cukrem mogą nie tylko podnieść poziom cholesterolu, ale także zmniejszyć ilość dobrego cholesterolu HDL w naszym ciele. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of American Heart Association. Dane dotyczące prawie 6000 osób w średnim lub starszym wieku były analizowane średnio przez 12 lat.

Słodzone napoje zwiększają cholesterol

Naukowcy odkryli, że osoby w średnim wieku i starsze, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na rozwój nieprawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów w porównaniu z tymi, którzy piją je rzadko. Osoby pijące napoje z cukrem miały o 98 procent większą szansę na rozwój cholesterolu HDL i o 53 procent większą szansę na rozwój wysokich trójglicerydów. Wykazały także większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. „Dzięki tym badaniom wykazaliśmy, że słodzenie napojów cukrem wiąże się również z większym ryzykiem rozwoju dyslipidemii i niekorzystnymi zmianami związanymi z trójglicerydami i cholesterolem HDL”, powiedziała dr Nicola McKeown, epidemiolog żywieniowy z Human Nutrition Research Center w Bostonie.

Co zalecają eksperci?

„Spożycie cukru i cukrzyca odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu określonego poziomu cholesterolu” – powiedział Mark Peterman, kardiolog z kliniki Texas Health. Eksperci zalecają przestrzeganie diety śródziemnomorskiej, wykonywanie wystarczającej ilości ćwiczeń fizycznych i unikania nadmiernej ilości cukru. Zalecają zamianę napojów gazowanych na wodę. Podkreślają także konieczność pomiaru cholesterolu przynajmniej raz w roku jako skuteczny sposób na utrzymanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czytaj też:
Nowe terapie dla osób z cukrzycą typu 2 i chorobami serca. Czy są skuteczne?

Opracowała:
Źródło: Helathline
 1
  • Niestety ale bardzo negatywnie. Cukier bywa bardzo szkodliwy niż sól. Poza tym często jest dodawany do produktów, o których nie mielibyśmy pojęcia, ze się w nich znajduje. Na przykłąd jest obecny w wielu sosach do potraw czy w keczupach.
    Poza tym napoje takie są bardzo kaloryczne, tak więc wiele osób po prostu popija kalorie i nawet o tym nie wie....
    https://pzwl.pl/Dietetyka/Dietetyka,73500675,k.html

    Dobrze jest promować ksiazki o dietetyce bo ksiazki takie będa w stanie zrewidować wiele naszych przekonan na temat żywienia.
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także