Jajka przepiórcze lekarstwem na alergie? Cudowne właściwości jaj

Jajka przepiórcze lekarstwem na alergie? Cudowne właściwości jaj

Dodano: 
Jajka przepiórcze
Jajka przepiórcze / Źródło: Shutterstock

Jajka przepiórcze porównywane są do kawioru. To przysmak, który jadają nieliczni. Okazuje się jednak, że jaja przepiórcze mają liczne właściwości prozdrowotne, pomagają leczyć alergie, egzemy, łuszczyce, a nawet migreny!

Jajka przepiórcze – co trzeba o nim wiedzieć?

Przepiórka zwyczajna to maleńki ptak, który liczy 20 cm długości, a jego waga osiąga 200 g. Nie można się więc dziwić, że składa tak malutkie jaja. Zamieszkuje pola, pastwiska, łąki, ale bywa również hodowlana. Na wiosnę, pomiędzy majem i czerwcem, składa do 20 jaj.

Właściwości jajek przepiórczych

Jajka przepiórcze są maleńkie, cztery razy mniejsze od jajek kurzych. Ważą ok. 10 g i mają szarą albo beżową skorupkę w brązowe łatki. Zawierają więcej białka i tłuszczu niż jaja kurze, są też bardziej kaloryczne.

Mają liczne walory prozdrowotne. Zawierają:

  • witaminę A, które świetnie działają na wzrok
  • witaminy z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego, pamięć, koncentrację, wzmacniają skórę, włosy, paznokcie
  • witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu
  • witaminę D, która wzmacnia kości, zęby, stawy, zapobiega osteoporozie
  • witaminę K, która poprawia krzepliwość krwi
  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • selen

Czytaj też:
Jak prawidłowo mrozić jajka? To nie takie oczywiste

Jajka przepiórcze zamiast mięsa

Jajka przepiórcze zawierają dużo cennego białka, które jest bardzo zdrowe i może w diecie zastąpić mięso. Mają sporo cholesterolu, ale nie oznacza to, że są niezdrowe – poprawiają poziom dobrego cholesterolu w organizmie, dzięki czemu nie wywołują chorób sercowo-naczyniowych.

Jajka przepiórcze na pracę mózgu

Jaja tych małych ptaków dobroczynnie działają na pracę układu nerwowego. Dzięki zawartości witamin z grupy B, choliny, a także magnezu poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Zapobiegają rozdrażnieniu, obniżeniom nastroju, bezsenności i stanom depresyjnym.

Jajka na anemię

Jaja zawierają dużo żelaza i selenu, dzięki czemu wzmacniają układ krwionośny, poprawiają krzepliwość, przepływ krwi przez naczynia. Podnoszą poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, dzięki czemu zapobiegają niedokrwistości. Powinny włączyć je do diety szczególnie kobiety w ciąży, które są narażone na ryzyko wystąpienia anemii.

Jajka przepiórcze na alergie

Udowodniono związek pomiędzy spożywaniem jajek przepiórczych a eliminowaniem alergii. Zawierają one enzymy, które blokują występowanie reakcji alergicznych.

Według specjalistów jajka te pomagają leczyć łuszczycę, egzemy, katar sienny, kaszel alergiczny i inne choroby o podłożu alergicznym. Aby jednak jaja wykazały swoje cudowne właściwości, trzeba spożywać je na surowo.

Jak przygotowywać jajka przepiórcze?

Jaja tych małych ptaków można spożywać w postaci surowej, gotowanej, smażonej, pieczonej. Wykorzystuje się je do przygotowywania omletów, jajecznic, sałatek, zup. W Azji lekko się je zasmaża i obtacza w cieście, dodaje do owoców morza, curry, dań mięsnych. Co ciekawe, we wschodniej Azji można je kupić w sklepach ugotowane i zamknięte... w puszce.

W Polsce wykorzystuje się je do sałatek, klopsów, kanapek, omletów. Kiedyś stanowiły one podstawę kuchni szlacheckiej, gdzie chętnie spożywano je razem z mięsem przepiórek. Dziś powoli odzyskują dawną popularność.

Czytaj też:
Co oznaczają cyferki i literki na jajkach? Ekspertka wyjaśnia

+
 0

Czytaj także