Ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis babci na puszyste ciasto

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis babci na puszyste ciasto

Dodano: 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe / Źródło: Shutterstock
Ciasto drożdżowe to pyszne i wilgotne ciasto, które świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Jak je zrobić?

Ciasto drożdżowe często kojarzy nam się z dzieciństwem. To chyba ciasto, które najczęściej piekły babcie. I nie ma co się dziwić – jest proste, wymaga niewielu składników i smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do kawy i herbaty na co dzień, a z powidłami czy owocami będzie znakomitym podwieczorkiem dla dzieci.

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Sekret ciasta drożdżowego tkwi w proporcjach. Drożdży nie może być zbyt dużo, by ciasto nie było nimi przesycone. Nie wolno ich również sparzyć, bo wtedy ciasto nie wyrośnie. Warto za to dobrze wyrobić ciasto, by było miękkie i puszyste. Ale oprócz tego nie ma więcej pułapek, dlatego z przygotowaniem tego deseru świetnie poradzą sobie nawet początkujące kucharki.

Czytaj też:
Bułeczki cynamonowe to smaczna, słodka przekąska. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić

Wartości odżywcze ciasta na drożdżach

Ciasto drożdżowe jest deserem, nie dostarcza więc zbyt wielu wartości odżywczych. Możemy jednak sprawić, by było zdrowsze, dobierając do niego świeże owoce zamiast słodkiego dżemu i rezygnując z kruszonki. Takie ciasto warto przygotować dzieciom, które i tak spożywają zbyt wiele cukru.

Można również zamienić cukier biały na erytrol, zdrowy zamiennik, który dostarcza o wiele mniej kalorii i nie powoduje próchnicy. Podobnie jest z białą mąką, źródłem węglowodanów prostych – ją również można zamienić na mąkę jaglaną i kukurydzianą.

Jeśli jednak na co dzień nie jemy zbyt wiele słodyczy, nie stanie się nic złego, gdy od czasu do czasu pozwolimy sobie na deser ten w tradycyjnej wersji. Ciasto drożdżowe to przecież niepowtarzalne ciasto z dzieciństwa, którego smak niesie same dobre wspomnienia.

Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? Poznaj zamienniki mąki

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

Tradycyjne ciasto według babcinych przepisów. Pyszne, wilgotne i puszyste.

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka (podgrzanego)

Składniki na ciasto:

  • 2 niepełne szklanki mąki (ok. 450 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 roztopionej kostki masła
  • 0,5 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 żółtka i 1 całe jajko

Składniki na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy wszystko na gładką masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Cukier ubijamy z żółtkami. Puszystą masę mieszamy z mąką, podgrzanym mlekiem i drożdżami. Wyrabiamy, dodajemy masło i znów wyrabiamy. Całość zagniatamy tak, by ciasto miało miękką konsystencję. Nie powinno kleić się do rąk.
  3. Odkładamy ciasto do wyrośnięcia. Najlepiej przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Można również wstawić je do piekarnika podgrzanego do temperatury 40-50 stopni (minimum). Grzałkę w piekarniku jednak wyłączamy, by nie sparzyć drożdży.
  4. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło siekamy nożem, dodajemy do niego mąkę i cukier. Zagniatamy.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wierzch posypujemy kruszonką.
  6. Odstawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut na grzałce góra-dół.

Ciasto drożdżowe z owocami

Do ciasta drożdżowego możemy dodać ulubione owoce, np. śliwki, maliny, jagody, wiśnie, jabłka. Takie ciasto będzie bardziej wilgotne i słodsze w smaku.

Przygotowujemy je dokładnie w taki sam sposób jak w przepisie powyżej. Potrzebujemy jedynie owoców, które układamy na wierzchu ciasta, wciskając je, by wypełniły cały spód.

Owoce układamy połówkami do góry (np. śliwki czy wydrylowane wiśnie). Możemy je lekko posypać cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką lub po upieczeniu cukrem pudrem.

Czytaj też:
Miodownik: przepis na genialne ciasto na bazie miodu

 0

Czytaj także