Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia

Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia

Dodano: 
Co jeść, by być dłużej młodym?, zdjęcie ilustracyjne
Co jeść, by być dłużej młodym?, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / juice team
Jak sprawić, by to, co jemy, mogło przedłużyć nam młodość? Naukowcy z Augusta University Medical Center odkryli, że kluczem do przeciwdziałania efektom starzenia może być dieta bogata w tryptofan. Okazuje się, że niedobór tego składnika sprzyja stanom zapalnym i obniża poziom tych bakterii jelitowych, które wspierają naszą odporność i chronią przed rozwojem wielu chorób.

Jeśli chcemy jak najdłużej być zdrowi i nie cierpieć z powodu przypadłości pojawiających się w miarę upływu lat, to w naszym codziennym pożywieniu nie powinno zabraknąć produktów zawierających tryptofan.

Tryptofan – klucz do... dłuższej młodości?

Tryptofan to aminokwas, który pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie – jest w stanie poprawiać nasz nastrój i jakość snu (ułatwia walkę z bezsennością), a także chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego i bierze udział w syntezie witaminy B3 i B6. Odpowiada za produkcję hormonu wzrostu, ułatwia odchudzanie i wspomaga laktację u kobiet, które karmią piersią dzieci.

Zdaniem naukowców ze Stanów Zjednoczonych tryptofan może odgrywać także istotną rolę w przeciwdziałaniu skutkom starzenia się naszego ciała. Okazuje się bowiem, że dieta uboga w ten składnik zmienia mikrobiotę jelitową i zwiększa podatność na stany zapalne, które przyspieszają ogólne wyniszczenie organizmu postępujące w miarę upływu lat.

Szczegółowe wyniki badań naukowych na ten temat zaprezentowano na łamach prestiżowego „International Journal of Molecular Sciences

twitter

Co zatem jeść, by jak najdłużej być młodym? Oto lista pokarmów, w których można znaleźć sporo składnika, który przeciwdziała starzeniu się organizmu.

W których produktach jest najwięcej tryptofanu?

Pestki dyni

Zawierają 576 mg tryptofanu w 100 g. To zdecydowanie najwięcej spośród wszystkich ziaren. Sporo tego poprawiającego nastrój składnika znajdziemy także w sezamie, słoneczniku i soi, a także w orzechach laskowych.

Chude mięso i zielone warzywa liściaste

Bogaty w tryptofan jest indyk. Znajdziemy go także w piersi kurczaka oraz w rybach (100 g tuńczyka ma 0,3 g tryptofanu, tyle samo makreli – 0,26 g, a podobna ilość łososia – 0,25 g). Warto łączyć je z zielonymi warzywami liściastymi (tj. m.in. rukiew wodna lub jarmuż oraz brokuł), które także są zasobne w ten składnik. 

Jajka

W gotowanym jajku jest około 0,15 g tryptofanu. Zdecydowanie więcej znajdziemy go w mozzarelli – w 100 g tego sera jest około 0,52 g tryptofanu. Sporo zawiera go też żółty ser – w 100 g tego pokarmu jest około 0,35 g tryptofanu (warto jednak uważać na zawarty w nich tłuszcz).

Mleko i kakao

W 100 ml mleka jest około 0,4 g tryptofanu. Warto połączyć je z surowym kakao bez dodatku cukru, które ma nawet 0,29 mg tryptofanu w 100 g.

Owsianka

Płatki owsiane mogą zawierać około 150-180 mg tryptofanu. Najlepiej połączyć je z zasobnymi w ten składnik bananami, by jeszcze bardziej zwiększyć jego ilość w naszej codziennej diecie. 
Czytaj też:
Sekret długowieczności stulatków tkwi w... jelitach! Przełomowe odkrycie
Czytaj też:
O ile lat szybciej starzeją się matki niedosypiające po urodzeniu dziecka? Będziecie zaskoczeni
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / International Journal of Molecular Sciences