Czy gruszki są zdrowe?

Czy gruszki są zdrowe?

Dodano: 1
Gruszki
Gruszki Źródło: Pixabay / ameeshhameedh

Gruszki kojarzą się z późnym latem i wczesną jesienią. Owoce te chętnie spożywamy na surowo, dodajemy do domowych wypieków, owocowych i owocowo-warzywnych koktajli, soków i przetworów na zimę. Zaletą tych owoców jest dostępność wielu odmian o zróżnicowanym smaku. Możemy je dodawać do wypieków i słodkich deserów oraz wykwintnych dań np. mięsnych i warzywnych.

Gruszka i jej charakterystyka

Gruszka to owoc pochodzący z drzewa z rodziny różowatych. Wydaje dorodne, dość duże owoce o charakterystycznym kształcie porównywanym do kielicha. Owoce gruszki są bardzo smaczne, słodkie i soczyste, dlatego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Warto jeść gruszki, ponieważ są skarbnicą witamin.

Istnieje wiele odmian gruszek, zarówno jesiennych, jak i zimowych. W Polsce największą popularnością cieszy się tzw. Klapsa, która wydaje charakterystyczne, duże owoce o słodkim smaku. Chętnie sięgamy również po Konferencje, które są słodsze, ale mniejsze.

Witaminy i minerały w gruszce

Gruszki są owocami, które nie mają zbyt dużo kalorii. Mały owoc dostarcza ich około 60, a zawiera przy tym tak dużo witamin i składników mineralnych, że zdecydowanie warto włączyć go do diety.

Jakie witaminy i minerały zawiera gruszka?

  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę P
  • potas
  • fosfor
  • żelazo
  • miedź
  • wapń
  • błonnik
  • pektyny

Gruszki – wartości odżywcze

100 g gruszki to około 57 kcal (w zależności od odmiany). Owoce te są bogatym źródłem błonnika oraz witamin, minerałów i kwasów owocowych. Dzięki spożywaniu gruszek możemy uzupełnić niedobory m.in. witaminy A, C i E witamin z grupy B, żelaza, potasu, jodu, boru, magnezu, fosforu i wapnia. Gruszki są bogatym źródłem kwasu foliowego, więc powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych.

Gruszki – działanie prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne gruszek związane są z ich wartościami odżywczymi. Dzięki temu, że owoce te dostarczają do organizmu potas, doskonale wspierają walkę z wysokim ciśnieniem tętniczym i wspomagają pracę serca, a także chronią przed udarem. Witaminy A, C i E to silne, naturalne antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami tlenowymi, redukując ryzyko zachorowania na nowotwory. Antyoksydanty spowalniają też procesy starzenia się organizmu, wpływając na nasz wygląd zewnętrzny i samopoczucie.

Częste spożywanie gruszek może wspomóc leczenie schorzeń tarczycy (które związane są z niedoborem jodu), zapobiega zaparciom oraz biegunkom, a także pomaga uzupełnić niedobory wody w organizmie.

Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego gruszki wspomagają pracę układu pokarmowego i chronią przed nowotworami jelita grubego, które w zdecydowanej większości przypadków związane są ze stosowaniem złej diety. Co więcej, błonnik pokarmowy usprawnia metabolizm, pomaga usuwać z organizmu szkodliwe toksyny i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Obecne w gruszkach kwasy owocowe stymulują procesy trawienne, co sprawia, że owoce te polecane są m.in. seniorom na pobudzenie apetytu.

Czy gruszki są dobre na odchudzanie?

Gruszki to owoce, które zawierają duże ilości pektyn i błonnika pokarmowego, który doskonale oddziałuje na pracę układu pokarmowego. Błonnik stanowi naturalną miotełkę dla jelit, pomagając wymiatać z nich szkodliwe substancje i złogi pokarmowe. Z tego względu może wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej i pomóc w odchudzaniu.

Dodanie gruszki do owsianki czy jogurtu może pomóc nam na dłużej zapewnić uczucie sytości i dzięki temu zapobiec podjadaniu między posiłkami. Ma to ogromne znaczenie w czasie diety odchudzającej, ponieważ może pomóc wyeliminować chęć sięgnięcia po słodką przekąskę, która najczęściej jest źródłem pustych kalorii. Owoce te są naturalnie słodkie, dlatego powinny zaspokoić nasze zapotrzebowanie na cukier.

Czy gruszki są szkodliwe?

Gruszki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, są bardzo zdrowe. Zawierają jednak duże ilości błonnika, dlatego mogą okazać się zbyt ciężkie dla osób z wrażliwym żołądkiem. Spożywanie gruszek może wywołać u nich wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.

Kto nie powinien jeść gruszek?

Gruszki dostarczają do naszego organizmu cukry owocowe, więc nie powinny po nie sięgać osoby, których organizm nie toleruje fruktozy. Ze względu na niski indeks glikemiczny duże ilości gruszek nie są wskazane dla diabetyków, aby nie doprowadzić do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi.

Gruszki mogą uczulać, dlatego ostrożnie należy wprowadzać je do diety niemowląt oraz małych dzieci. Często uczulenie na gruszki idzie w parze z uczuleniem na pyłki roślin oraz zboża i seler.

Po gruszki nie powinny też sięgać osoby chorujące na zapalenie jelit i inne schorzenia układu pokarmowego, które wymagają stosowania diety niskobłonnikowej. Chory woreczek żółciowy jest bezwzględnym wskazaniem do rezygnacji ze spożywania gruszek, ponieważ mogą one nasilać nieprzyjemne dolegliwości i nadmiernie obciążać osłabiony chorobą układ pokarmowy, powodując m.in. wzdęcia.

Co jest lepsze: jabłko czy gruszka?

I jabłka, i gruszki to owoce bogate w witaminy i minerały, dostarczające wielu wartości odżywczych. Jeśli zależy nam na wzbogaceniu diety w błonnik pokarmowy, warto jeść gruszki, bo w porównaniu z jabłkami zawierają dużo więcej błonnika.

Owoce te, i jabłka, i gruszki zawierają kwercytynę, substancję, która wspiera pracę układu nerwowego i może stanowić profilaktykę choroby Alzheimera. Sięgając po gruszki czy jabłka, najlepiej jeść owoce razem ze skórką, ponieważ to pod nią kryje się najwięcej substancji odżywczych oraz pektyn.

Co zrobić z gruszek?

Gruszki wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim najzdrowsze są w wersji surowej, kiedy dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale również błonnika pokarmowego. Świeże owoce można wykorzystać do sałatki owocowej, do smoothies, owocowo-warzywnych koktajli. Stanowią również znakomite uzupełnienie owsianki czy jaglanej, pasują do naleśników czy placków.

Gruszki można również wykorzystać jako dodatek do mięs czy przetworów. Bardzo zdrowe są kiszone gruszki, które zachowują wszystkie wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego, stanowiąc naturalny probiotyk.

Wyciąg z gruszki

Wyciąg z gruszki jest wykorzystywany w kosmetyce, do produkcji szamponów do włosów. Zawiera glukozę, która dobrze łączy się z naturalną keratyną znajdującą się we włóknach włosowych. Dzięki temu uzupełnia ubytki i uszkodzenia powstałe w wyniku codziennego szczotkowania oraz inwazyjnych zabiegów stylizacyjnych, wygładza włosy, uelastycznia je i nawilża.

Dzięki swoim właściwościom gruszki wykorzystuje się także do leczenia stanów zapalnych skóry. Zawierają duże ilości witamin z grupy B, dlatego wspomagają procesy odnowy naskórka i przyczyniają się do szybszej regeneracji skóry. Są pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry, a także innych problemów dermatologicznych.

Przepisy na kosmetyki z gruszki

Gruszkę możemy wykorzystać do zrobienia domowej maseczki do cery odwodnionej lub wymagającej regeneracji. Aby wykorzystać pełnię zawartych w niej witamin i składników odżywczych, wystarczy zetrzeć na tarce kawałek soczystej gruszki, dodać do tego 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę mleka. Taką maskę nakładamy na twarz i pozostawiamy na niej przez około 15 minut. Po tym czasie zmywamy ze skóry, tonizujemy ją. Maska powinna wygładzić cerę, dodać jej energii, a także przywrócić właściwe nawilżenie.

Gruszki możemy też wykorzystać w pielęgnacji cery trądzikowej czy mieszanej. Aby zrobić maseczkę, wystarczy 1 łyżkę płatków owsianych zalać 1 łyżką ciepłego mleka. Do tego dodajemy startą na tarce gruszkę. Taką maskę nakładamy na twarz i pozostawiamy na niej 15 minut. Powinna dobrze ukoić skórę, przyspieszyć regenerację stanów zapalnych i wspomóc procesy odnowy naskórka.

Gruszki na przeziębienie

Gruszki są bombą witaminową, dlatego warto je wykorzystać w walce z przeziębieniem. Można z nich przygotować dobry syrop na kaszel. Wystarczy 1 kilogram gruszek umyć, pokroić na części i włożyć do garnka, a następnie dodać do nich starty imbir, goździki. Gdy napar wystygnie, możemy dodać również łyżeczkę miodu. Całość odcedzamy i przelewamy do butelki. Taki syrop możemy pić kilka razy dziennie, a nieprzyjemne dolegliwości związane z katarem i kaszlem szybko znikną.

Czytaj też:
Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera

 1

Czytaj także