Nie przepadasz za śledziami? Od dziś zaczniesz się nimi zajadać!

Nie przepadasz za śledziami? Od dziś zaczniesz się nimi zajadać!

Dodano: 
Śledzie
Śledzie Źródło: Pixabay / RLievi
Ludzi można podzielić na dwie grupy: miłośników śledzi i tych, którzy omijają je szerokim łukiem. Tych pierwszych nie trzeba do nich przekonywać, choć z pewnością zaciekawią ich nowe formy podania. Drugich może zaskoczyć, jakie właściwości prozdrowotne posiadają śledzie.

Mikołaj Rey opowiedział o wartościach odżywczych śledzia. – To bardzo zdrowy, pozytywny tłuszcz dla nas, to mało kaloryczna ryba – powiedział. W jaki sposób można podać śledzie?

Śledzie – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Śledź jest zdrowym, niedrogim i smacznym rodzajem tłustej ryby wypełnionej substancjami odżywczymi. Ta mała srebrna ryba żyje głównie w pobliżu przybrzeżnych regionów Oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku. Śledź jest szczególnie korzystny ze względu na zawartość kwasów omega-3 i stanowi jedno z najbardziej skoncentrowanych źródeł kwasu tłuszczowego.

  • Śledź jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3. EPA i DHA są najbardziej dostępną biologicznie formą omega-3 i znajdują się głównie w owocach morza, takich jak tłuste ryby.
  • Śledź zawiera różne przeciwutleniacze, a najsilniejsze to witamina E i selen. Oba te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym i pomagają zminimalizować uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki w tkankach organizmu.
  • Powszechnie wiadomo, że (bezpieczne) nasłonecznienie jest najlepszym źródłem witaminy D. Istnieją jednak doskonałe źródła witaminy D3, a śledź należy do najlepszych.
  • Śledź jest bogaty w białko, a zwykły 184-gramowy filet oferuje 33 gramy wysokiej jakości białka. Jako kompletne źródło białka śledź dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy w wystarczających ilościach.
  • Chociaż owoce morza jako grupa pokarmowa są bardzo pożywne, niektóre popularne gatunki (takie jak miecznik) zawierają duże ilości rtęci. Rtęć jest toksycznym metalem ciężkim, który może powodować szereg niekorzystnych skutków zdrowotnych w organizmie i jest toksyczny dla głównych narządów. Na szczęście inną zaletą śledzia jest to, że jest to jedna z najczystszych ryb oceanicznych i zawiera minimalne ilości rtęci.
  • Śledź zawiera duże stężenia witaminy B12. Ponadto śledź zawiera dużą ilość innych witamin z grupy B, z których wszystkie odgrywają istotną rolę w metabolizmie energetycznym.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki?

Opracowała:
Źródło: X-news / nutritionadvance.com