Nie rezygnuj z kawy. Spraw, by była zdrowsza

Nie rezygnuj z kawy. Spraw, by była zdrowsza

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Unsplash / Brigitte Tohm
Kawa ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie bez niej życia, inni zrezygnują z niej z obawy przed skokiem ciśnienia. Wiele badań udowodniło, że kofeina, spożywana w rozsądnych ilościach, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poza tym możesz sprawić, że twoja filiżanka kawy będzie zdrowsza.

Lubisz kawę i nie chcesz z niej rezygnować? Masz też dość wyrzutów sumienia, że sobie szkodzisz? Czas wprowadzić kilka zdrowych nawyków, dzięki czemu twoje zamiłowanie do kawy nie będzie miało negatywnych skutków dla zdrowia. Naukowcy, owszem, wielokrotnie udowodnili prozdrowotne właściwości kofeiny, jednak to, w jaki sposób i jak często pijesz kawę, ma tutaj ogromne znaczenie.

Kawa nie zastąpi posiłku

Bardzo często sięgamy po kawę, by stłumić apetyt. Większość z nas zaczyna od niej dzień, a później wybiega z domu bez śniadania. Poźniej w pracy robimy kolejną filiżankę kawy i choć burczy nam w brzuchu, zapominamy o solidnym posiłku. Tak można wytrwać nawet do pory obiadowej. Kofeina wykazuje właściwości stymulujące i może skutecznie hamować apetyt, dodając nam energii, ale organizm potrzebuje całej gamy składników odżywczych, by mógł prawidłowo funkcjonować. Lubisz kawę? Daje ci energetycznego kopa? Świetnie, ale nie zastępuj nią posiłków.

Kawa bez białego cukru

Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez dodatku cukru. Zmiana przyzwyczajeń może być trudna, dlatego na początek warto zmienić rodzaj cukru, jakim słodzimy kawę. Sztuczne słodziki może i nie zawierają kalorii, ale za to są szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie, gdy stanowią stały element codziennej diety. Zamiast klasycznego białego cukru warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, np. ksylitol lub erytrytol. Erytrytolcharakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem, ale jego największą zaletą jest brak kalorii. Może być używany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Ksylitol jest substancją pochodzenia roślinnego, która w smaku przypomina cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii. Dodatkowy plus? Ma niski indeks glikemiczny.

Czytaj też:
Odporność na talerzu

Kawa na bazie czystej wody

Jeśli chcemy, żeby nasza kawa była jeszcze zdrowsza, powinniśmy zadbać o wodę, którą zalewamy kawę. Coraz popularniejsze stają się domowe filtry do oczyszczania wody (np. w formie dzbanka z filtrem) czy też urządzenia, które odfiltrowują wodę (przenośne lub wmontowane na stałe). Wiele firm decyduje się na takie rozwiązania w pracowniczych kuchniach. W przefiltrowanej wodzie nie ma niepożądanych metali ciężkich, takich jak ołów czy miedź, które można znaleźć w starych rurach. Woda z kranu zawiera również wiele produktów ubocznych dezynfekcji chlorem, które mogą być szkodliwe przy długoterminowym spożyciu.

Kawa ze zdrowymi dodatkami

Lubisz kawę z dodatkiem cynamonu? Świetnie! Wykazano, że cynamon obniża poziom cukru we krwi. Dodawanie przypraw dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy i słodyczy bez kalorii, pomagając ograniczyć cukier. A może następnym razem wypróbujesz goździki? Mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Można pomyśleć, że beztłuszczowy, bezcukrowy syrop waniliowy jest zdrowym wyborem, ale niska kaloryczność nie zawsze przekłada się na korzyści zdrowotne. Śmietanki często mają sztuczne aromaty, słodziki i inne dodatki, więc lepiej użyć ekologicznego mleka. Możesz też wypróbować mleko pochodzenia roślinnego. Twoja kawa nie tylko będzie zdrowsza, ale też zmieni smak. Wypróbuj np. mleko migdałowe.

Czytaj też:
Przegląd najpopularniejszych diet, które gwarantują efekt jo-jo

Ankieta: Jak często pijesz kawę?