Zastąp nimi mięso. Twój organizm ci podziękuje

Zastąp nimi mięso. Twój organizm ci podziękuje

Dodano: 
Makrela
Makrela Źródło: Unsplash / rawpixel
O negatywnym wpływie czerwonego mięsa słyszymy coraz częściej. Lekarze i dietetycy są zgodni, że jednym z najzdrowszych modli żywieniowych jest dieta śródziemnomorska, a w niej króluje nie mięso, a ryby i warzywa. Jeśli chcesz żyć zdrowiej, postaraj się jeść więcej ryb, to bardzo prosta zmiana, a jednak daje rewelacyjne efekty.

Ryby zalicza się do jednych z najzdrowszych produktów. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w szczególności białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Tłuste gatunki, takie jak łosoś, pstrąg, sardynki, tuńczyk i makrela, zawierają na ogół więcej dobroczynnych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich np. witaminę D i całe mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych. Warto więc włączyć je do codziennej diety i z powodzeniem mogą zastąpić mięso.

Ryby w codziennej diecie – właściwości prozdrowotne

  • Wiele dużych badań obserwacyjnych wykazało, że ludzie, którzy regularnie jedzą, mają mniejsze ryzyko zawału serca, udaru i śmierci z powodu choroby serca. Te właściwości ryby zawdzięczają dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto zwiększenie spożycia może też zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych.
  • Regularne spożywanie tłustych ryb może zapobiegać depresji lub łagodzić jej objawy. Badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie spożywają tłuste ryby, są mniej narażeni na depresję.
  • Ryby i produkty rybne należą do najlepszych źródeł dietetycznych witaminy D. Tłuste ryby, takie jak łosoś i śledź, zawierają najwyższe ilości. Niedobór witaminy ma wyjątkowo negatywny wpływ na zdrowie. Może powodować stany depresyjne, ale też problemy z wagą, sprzyjać osteoporozie.
  • Ludzie, którzy jedzą więcej ryb, mają znacznie mniejsze ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, głównej przyczyny upośledzenia wzroku i ślepoty.
  • Kwas dokozaheksaenowy tłuszczowy omega-3 (DHA) jest szczególnie ważny dla rozwoju mózgu i oczu, dlatego ryb nie powinno zabraknąć w codziennej diecie kobiet w ciąży i matek karmiących. Ważne jednak, aby wybierały ryby o niskiej zawartości rtęci. Powinny także unikać ryb surowych i niegotowanych, ponieważ mogą zawierać mikroorganizmy niebezpieczne dla płodu.
  • Wiele badań obserwacyjnych pokazuje, że ludzie, którzy jedzą więcej ryb, mają wolniejszy spadek funkcji umysłowych związany z wiekiem. Ludzie, którzy regularnie jedzą ryby, mają również więcej istoty szarej w centrach mózgu, które kontrolują pamięć i emocje.

Jak często jeść ryby?

Jedzenie ryb raz lub dwa razy w tygodniu jest uważane za wystarczające, aby korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Dzikie ryby mają więcej kwasów omega-3 i jest mniej prawdopodobne, że zostaną skażone szkodliwymi zanieczyszczeniami w porównaniu z rybami hodowlanymi. Jeśli więc mamy taką możliwość, wybierajmy ryby dzikie.

Czytaj też:
Naukowcy: Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci