Czy chleb żytni jest zdrowy?

Czy chleb żytni jest zdrowy?

Dodano: 3
chleb i bułki
chleb i bułki / Źródło: Pexels / Kaboompics .com
Chleb żytni ma zwykle ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak niż zwykły pszenny chleb biały, co jest jednym z powodów, dla których wiele osób go lubi. Ponadto powiązano go z kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi oraz poprawą zdrowia serca i układu trawiennego.

W porównaniu ze zwykłym chlebem białym chleb żytni jest zwykle gęstszy i ciemniejszy oraz ma mocniejszy, kwaśny, ale ziemisty smak. Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, dlatego chleb jest gęstszy i nie rośnie tak wysoko, jak zwykłe pieczywo na bazie pszenicy. Jednak biorąc pod uwagę, że nadal zawiera gluten, nie nadaje się dla osób z celiakią lub wrażliwością na gluten.

Czytaj także:
Chcesz schudnąć, ale kochasz pieczywo? To się nie wyklucza

Fakty żywieniowe

Chleb żytni jest bogaty w błonnik i ma wiele wartości odżywczych. Dokładny skład zależy od ilości użytej mąki żytniej. Średnio 1 kromka (32 g) chleba żytniego zapewnia:

  • Kalorie: 83
  • Białko: 2,7 g
  • Węglowodany: 15,5 g
  • Tłuszcz: 1,1 g
  • Błonnik: 1,9 g
  • Selen: 18 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Tiamina: 11,6 proc.
  • Mangan: 11,5 proc.
  • Ryboflawina: 8,2 proc.
  • Niacyna: 7,6 proc.
  • Witamina B6: 7,5 proc.
  • Miedź: 6,6 proc.
  • Żelazo: 5 proc
  • Kwas foliowy: 8,8 proc.

Chleb żytni zawiera również pewne ilości cynku, kwasu pantotenowego, fosforu, magnezu, wapnia i innych mikroelementów. W porównaniu ze zwykłymi chlebami, żytni ma zwykle większą zawartość błonnika i dostarcza więcej mikroelementów, zwłaszcza witamin z grupy B. Co więcej, badania wykazały, że czysty chleb żytni jest zwykle bardziej sycący i wpływa na poziom cukru we krwi w mniejszym stopniu niż chleb biały pszenny.

Potencjalne korzyści zdrowotne

Jedzenie chleba żytniego może być korzystne dla zdrowia na kilka sposobów.

Czytaj także:
Jak odróżnić chleb razowy od białego pieczywa barwionego karmelem?

Inne potencjalne korzyści

Oprócz wymienionych powyżej chleb żytni oferuje pewne dodatkowe potencjalne korzyści zdrowotne. Chociaż są one poparte mniejszą liczbą badań i słabszymi dowodami, to chleb żytni:

  • Może zmniejszyć stan zapalny. Badanie przeprowadzone na ludziach połączyło spożywanie chleba żytniego z niższymi markerami stanu zapalnego, takimi jak interleukina 1 beta (IL-1β) i interleukina 6 (IL-6).
  • Może chronić przed niektórymi nowotworami. W badaniach na ludziach i w probówkach spożycie żyta wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wielu nowotworów, w tym raka prostaty, jelita grubego i piersi.

Możliwe wady chleba żytniego

Chociaż chleb żytni jest ogólnie zdrowy, może mieć pewne wady, w tym:

  • Zawiera przeciwutleniacze. Chleb żytni, zwłaszcza lżejsze odmiany, zawierają kwas fitynowy, który może utrudniać wchłanianie minerałów takich jak żelazo i cynk z tego samego posiłku. Mimo to takie związki nie stanowią problemu dla osób przestrzegających odpowiednio zbilansowanej diety.
  • Może powodować wzdęcia. Żyto jest bogate w błonnik i gluten, co może powodować wzdęcia u osób wrażliwych na te związki.
  • Nie nadaje się dla diety bezglutenowej. Chleb żytni zawiera gluten, co czyni go nieodpowiednim dla osób na diecie bezglutenowej, takich jak osoby z celiakią.
  • Może zawierać dużo cukru. W niektórych częściach świata chleb żytni jest bogaty w cukier, aby poprawić jego smak. Dodany cukier jest niezdrowy i może dodać niechciane kalorie do diety.

Czytaj także:
Czy cukier i nabiał faktycznie powodują trądzik?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 3
  • No tak wlasciwie odzywianie i dieta to jest podstawa. Do tego troche ruchu i wszystko bedzie dobrze. ale wiadomo, ze celiakie trzeba przede wszystkim zdiagnozowac - dobre testy wykonuja w laboratorium diagnostyka - szybko mozna zalatwic i od razu wiadomo, czy mamy problem z nietolerancja czy nie
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0
    • Skoro ten chleb posiada tyle właściwości i wspomaga trawienie to muszę koniecznie wprowadzić go do swojej diety. Bo z moim tak do końca tak dobrze nie jest, zastanawiam się też czy nie przejść kuracji wyrobem Intesta, która teraz zwłaszcza przed świętami będzie idealnym rozwiązaniem
      Dodaj odpowiedź 2 0
        Odpowiedzi: 0
      • Iwona   IP
        Byłam kiedyś u rodziny w Łańcucie i pojechaliśmy do sąsiedniej miejscowości Markowa do Muzeum Ulmów i po drodze wstąpiliśmy do małej piekarni gdzie pieką chleb w piecu opalanym drewnem, zapomniałam nazwę piekarni coś było związane z młynem, był to najlepszy chleb jaki jadłam w życiu ,niepowtarzalny smak czuć było ze to chleb wiejski ,ciężki nie dmuchany czuć było zakwas naprawdę prawdziwy chleb ,ludzie za mało się dzielą informacjami o lokalnych wyrobach które czasami są w małych miejscowościach i nikt o nich nie słyszy!
        Dodaj odpowiedź 1 0
          Odpowiedzi: 0