10 produktów, które dodają energii lepiej niż kawa

10 produktów, które dodają energii lepiej niż kawa

Dodano: 
Kobieta na świeżym powietrzu
Kobieta na świeżym powietrzu Źródło: Unsplash / Morgan Sessions
Nadmiar kofeiny odbija się na twoim ciele. Na dłuższą metę prawdopodobnie zwiększy zmęczenie zamiast energii. Jeśli pijesz kawę z cukrem, możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, ile cukru zjadasz w ciągu dnia, a ten cukier daje szybki zastrzyk energii, który wkrótce się wyczerpuje i sprawia, że ​​czujesz się bardziej wyczerpany niż wcześniej.

Jeśli chcesz mieć energię przez cały dzień, picie kawy nie jest na to dobrym sposobem. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi jest kluczem do utrzymania stałego poziomu energii. Zapobiega to doświadczaniu wzlotów energii, a następnie spadków, gdy poziom glukozy we krwi spada, a ty czujesz się zmęczony i ospały. Sięgnięcie po szybką, słodką przekąskę lub filiżankę kawy utrzymuje cię w niekończącym się cyklu wzlotów i upadków.

Niektóre potrawy są znane z tego, że pomagają uwolnić trwałą energię. Kofeina lub słodycze mogą na chwilę cię ożywić, ale nie zastąpi to żywności z odpowiednią mieszanką składników odżywczych, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Spożywanie żywności zawierającej białko jest ważne, ponieważ jego obecność w żywności spowalnia uwalnianie węglowodanów do krwioobiegu, zapobiegając gwałtownym wzrostom lub wypadkom. Liczy się także rodzaj węglowodanów. Proste węglowodany są szybko wchłaniane i powodują wzrost poziomu cukru we krwi, podczas gdy złożone węglowodany są idealne do utrzymania energii. Ważna jest także zawartość tłuszczu w żywności, przy czym niektóre tłuszcze są lepsze od innych.

Czytaj też:
10 powodów, dla których jesteś ciągle zmęczony (i co możesz z tym zrobić)

Które produkty dodają energii?

1. Płatki owsiane
Zmień swój zwyczaj wypijania filiżanki kawy, zanim wyjdziesz do pracy i zamiast tego sięgnij po miskę płatków owsianych. Owsianka ma niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera złożone węglowodany. Miska płatków owsianych zapewni ci niezbędną energię. Owsianka zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i utrzymuje zdrowie jelit. Rozpuszczalny błonnik pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Owsianka zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych. Niektóre zawarte w niej minerały to cynk, magnez, fosfor, żelazo, selen, mangan i tiamina. Owies zwiększa również produkcję serotoniny, dzięki czemu może poprawić pamięć i zmniejszyć stres.

2. Jajka
Jajka na śniadanie zapewniają dobry początek dnia i istnieje wiele sposobów ich przygotowania. Oczywiście są doskonałym źródłem białka, ale są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do produkcji energii. Całe jajko zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do stworzenia małego kurczaka, dzięki czemu są niezwykle pożywne. Biorąc pod uwagę wszystkie zawarte w nich witaminy i minerały, a także około 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczów, stanowią one bardzo zdrowy dodatek do diety. Rola jaj w diecie jest kontrowersyjna, ponieważ mają wysoką zawartość cholesterolu. Jedno jajko zawiera ponad połowę zalecanego dziennego spożycia. 70 procent ludzi nie doświadcza podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi w wyniku jedzenia jajek.

3. Mięta pieprzowa
Spróbuj zastąpić poranną filiżankę kawy filiżanką miętowej herbaty. Zapach mięty zmniejsza zmęczenie i zwiększa czujność. Jednocześnie odpręża ciało i umysł. Herbata miętowa jest znana na całym świecie ze względu na jej orzeźwiający smak i zalety terapeutyczne. Mięta łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Pomoże nie tylko złagodzić objawy, jeśli jesteś chory, ale przede wszystkim zapobiegnie zachorowaniu. Jej właściwości przeciwutleniające pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Przeciwskurczowe właściwości mięty pomagają również przynieść ulgę w stresie psychicznym, obniżając ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Miętowy smak i właściwości antybakteryjne pomagają zabijać zarazki prowadzące do nieświeżego oddechu.

4. Woda
Wielu z nas nie pije wystarczającej ilości wody każdego dnia. Odwodnienie może powodować liczne problemy zdrowotne, nawet jeśli jest łagodne, ponieważ woda jest potrzebna do wielu funkcji organizmu. Na przykład twoja krew składa się głównie z wody, więc woda jest potrzebna, jeśli tlen ma dotrzeć do wszystkich części ciała. Jeśli nie pijesz wystarczającej ilości wody, masz zaparcia, a resztki nie są skutecznie usuwane z organizmu. Kiedy jesteś odwodniony, Twoja skóra jest podatna na przedwczesne zmarszczki i zaburzenia skóry. Długotrwałe odwodnienie prowadzi nawet do problemów z rozumowaniem i myśleniem.

5. Cynamon
Dodaj cynamon do owsianki rano, a jego zapach zmniejszy twoje zmęczenie. Możesz nawet dodać laskę cynamonu do porannej filiżanki gorącej herbaty. Ta pyszna przyprawa ma wiele zalet zdrowotnych. Cynamon jest pełen przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, pokonując inne pokarmy, takie jak czosnek. Przeciwutleniacze mają właściwości przeciwzapalne, pomagają organizmowi w walce z chorobami. Wiąże się to nawet ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Insulina jest kluczowym hormonem w organizmie, a wiele osób jest opornych na insulinę. Cynamon może zmniejszyć oporność na insulinę. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, regulować metabolizm i zużycie energii. Odbywa się to poprzez zmniejszenie ilości cukru, który dostaje się do krwiobiegu po jedzeniu. Spowalnia rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Poprawia także wychwyt glukozy przez komórki naśladując insulinę, chociaż działa wolniej niż sama insulina. Spożywanie od połowy do dwóch łyżeczek cynamonu dziennie może mieć działanie przeciwcukrzycowe.

6. Fasola
Fasola jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, białka i błonnika. Umożliwia powolny, stały wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, pomaga ustabilizować poziom energii. Zawartość żelaza i witaminy B w ziarnach również pomaga zwiększyć energię. To bardzo przystępne cenowo źródło białka, błonnika i witamin ma również wiele innych korzyści zdrowotnych.

7. Sezam
Błonnik i zdrowy tłuszcz w nasionach sezamu ustabilizują poziom cukru we krwi i zapewnią ci energię przez cały dzień. Są również bogate w magnez, który pomaga przekształcać cukier w energię. Zaletą tych nasion jest to, że można je stosować na wiele sposobów, od dodawania do sałatek, chleba, mielenia ich na pastę lub stosowania ich jako posypki jak bułka tarta do piersi z kurczaka. Można je łatwo uprażyć, rozkładając je na patelni i mieszając je w sposób ciągły, aby się nie przypaliły. Spożywanie nadmiernych ilości może powodować podrażnienie żołądka i okrężnicy.

8. Ciemna czekolada
Ciemna czekolada zawiera brom, który jest naturalnym stymulantem. Spożywanie jej stymuluje również produkcję serotoniny, co poprawia nastrój i daje więcej energii. Dobrej jakości ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao (70% lub więcej) to pożywna przekąska zawierająca błonnik, żelazo, magnez, miedź, potas, selen, fosfor i cynk. Kakao zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy. Istnieją znaczące dowody na to, że poprawia ono czynniki ryzyka chorób serca, takie jak obniżenie utlenionego cholesterolu LDL, zwiększenie poziomu cholesterolu HDL i poprawienie wrażliwości na insulinę. Uważa się również, że związki zawarte w kakao poprawiają przepływ krwi w tętnicach i obniżają ciśnienie krwi. Nie oznacza to, że powinieneś przejadać się ciemną czekoladą. Nadal zawiera cukier i jest pełna kalorii.

9. Nasiona chia
Stosunek błonnika, tłuszczu i białka w nasionach chia czyni z nich doskonałą opcję przedłużonego uwalniania energii. Nie powodują skoków lub spadków poziomu energii, które mogą powodować przejadanie się i pragnienie spożycia napojów i pokarmów, które nie są dla ciebie dobre. Nasiona chia mogą również pomóc schudnąć, ponieważ pochłaniają wodę. Dodaj je do koktajlu śniadaniowego.

10. Awokado
Awokado na tostach rano lub dodane do jajecznicy da ci spory poranny zastrzyk energii. Jest dobrym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, które twoje ciało przekształca w energię i zawiera witaminę B, która również podnosi poziom energii. Te tłuszcze i błonnik są powoli trawione, dzięki czemu dłużej czujesz się pełny, a poziom cukru we krwi pozostaje stabilny. Tłuszcze te są dobre dla twojego serca, ponieważ obniżają poziom cholesterolu LDL (złego). Awokado jest również pełne magnezu i potasu, o których wiadomo, że obniżają ciśnienie krwi. Dostarcza więcej magnezu niż wiele innych owoców, takich jak truskawki, kiwi i banany.
Czytaj też:
5 najlepszych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu

Źródło: medical-news.org