To może stać się z twoim ciałem, jeśli smażysz na głębokim tłuszczu

To może stać się z twoim ciałem, jeśli smażysz na głębokim tłuszczu

Dodano: 
Potrawy smażone w głębokim tłuszczu
Potrawy smażone w głębokim tłuszczu Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Smażenie jest niezdrowe – to wiemy nie od dzisiaj. Ale jak, tak naprawdę, wpływa ono na ludzkie ciało i jakie realne szkody może wyrządzić?

Pandemia spowodowała odwołanie wielu imprez, w tym zlotów food trucków. Wiele osób nie może się doczekać takich wydarzeń. Przykładowo, kiedy mieszkańcy stanu Minnesota dowiedzieli się, że ich stanowe targi żywnościowe zostały anulowane, sprzedawcy żywności, którzy już zarezerwowali sobie miejsca, postanowili znaleźć dodatkowy sposób podania ludziom swoich potraw. Wyszli na ulice i ustawili ciężarówki z jedzeniem i wózki w całym stanie, a nawet wyjechali na teren Wisconsin. Istnieje nawet interaktywna mapa, która dokładnie wskazuje, dokąd aktualnie jadą ci dostawcy.

W świetle takich wiadomości ekspert ds. zdrowia i dietetyk Ashley Kitchens przestrzegła, co może się stać z twoim ciałem, jeśli jesz zbyt wiele smażonych potraw – bo spójrzmy prawdzie w oczy, wiele smacznych potraw jest smażonych. Pamiętaj, że wciąż trwa stan pandemii i ważne jest, abyś miał silny układ odpornościowy. A utrzymanie jego dobrej kondycji jest możliwe między innymi dzięki unikaniu prozapalnych pokarmów.

Czytaj też:
Czy post przerywany korzystnie wpływa na zdrowie jelit?

Dlaczego głęboko smażone potrawy są tak szkodliwe?

– Podczas smażenia potrawy stają się gęstsze kalorycznie, ponieważ zewnętrzna część pokarmu traci wodę i pochłania tłuszcz – mówi Kitchens. – Oleje, w których smażone są produkty spożywcze, mogą zawierać tłuszcze trans, co, jak wykazano, podnosi poziom szkodliwego cholesterolu LDL.

LDL oznacza lipoproteinę o niskiej gęstości i jest również znany jako zły rodzaj cholesterolu, tj. taki, który może zatkać tętnice i powodować choroby sercowo-naczyniowe. Kitchens twierdzi również, że istnieją dowody sugerujące, że regularne spożywanie smażonych potraw (np. smażonego kurczaka i krążków cebulowych) jest również związane ze wzrostem ciśnienia krwi, co jest kolejnym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Oczywistością jest ponadto, że smażone potrawy mogą z czasem powodować przybieranie na wadze, jeśli są spożywane często, więc jeśli zamierzasz je spożywać, najlepiej robić to z umiarem. Zjedzenie jednej lub dwóch porcji frytek smażonych w głębokim tłuszczu tego lata nie będzie miało znaczącego wpływu na twoją wagę ani ogólny stan zdrowia.

Jak zatem eliminować smażenie w głębokim tłuszczu? Kitchens radzi, by postawić na tzw. frytkownicę beztłuszczową. Nie ma wówczas potrzeby stosowania oleju do smażenia. Proces ten odbywa się poprzez gorące powietrze, stąd alternatywna nazwa urządzenia: frytkownica powietrzna czy też frytkownica na gorące powietrze.

Czytaj też:
Kawa z cytryną na odchudzanie. Czy nowy trend ma sens?
Czytaj też:
Jak schudnąć z brzucha bez wysiłku? 5 prostych zmian w stylu życia