Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?

Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?

Dodano: 
Arbuz i truskawki
Arbuz i truskawki / Źródło: Pixabay / omisido
Arbuz jest zazwyczaj ulubionym smakiem lata. Oprócz utrzymywania nawodnienia arbuz może pomóc w przestrzeganiu diety i kontroli wagi. Ponieważ zawiera naturalne cukry, duża ilość spożytego arbuza może mieć wpływ na poziom cukru we krwi.

Arbuz, owoc pochodzący z Afryki Zachodniej, jest wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Należą do nich:

  • witamina A 
  • witamina C
  • potas
  • magnez
  • witamina B-6
  • błonnik
  • żelazo
  • wapń

Ponieważ jest bogaty w błonnik, jedzenie arbuza może sprzyjać zdrowiu układu pokarmowego. Spożywanie umiarkowanych ilości arbuza może nie tylko ograniczyć apetyt na coś słodkiego, ale może również zapewnić uczucie sytości na dłużej. To dlatego, że arbuz jest ponad 90 procent wody. Oprócz utrzymywania nawodnienia arbuz może pomóc w przestrzeganiu diety i kontroli wagi.

Arbuzy a cukrzyca

Nie ma żadnych badań bezpośrednio łączących spożycie arbuza i zarządzanie cukrzycą. Istnieją jednak pewne dowody sugerujące, że jedzenie arbuza może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych powikłań związanych z cukrzycą. Arbuz zawiera umiarkowane ilości likopenu, który jest pigmentem nadającym owocowi kolor. Jest także silnym przeciwutleniaczem. Jego indeks glikemiczny (IG) wynosi 72 na 100-gramową porcję. GL (ładunek glikemiczny) arbuza jest niski i można go spożywać z umiarem, jak wszystkie owoce, jako część zbilansowanego posiłku.

Chociaż jedzenie arbuza ma swoje zalety, warto rozważyć zbilansowanie diety owocami o niższym IG (indeksie glikemicznym). Pamiętaj, aby zbierać świeże owoce zawsze i wszędzie, gdzie to możliwe, ponieważ nie zawierają one żadnych dodanych cukrów. Jeśli chcesz kupić owoce w puszkach lub mrożonki, pamiętaj, aby wybrać owoce w puszkach zanurzone w sok owocowy lub wodę, a nie w syrop. Przeczytaj uważnie etykietę i poszukaj ukrytych cukrów.

Opracowała:
Źródło: Helathline
 0

Czytaj także