Zajadasz się wyłącznie cytrusami i bananami? To błąd! Sięgnij po te sezonowe owoce i warzywa

Zajadasz się wyłącznie cytrusami i bananami? To błąd! Sięgnij po te sezonowe owoce i warzywa

Dodano: 
Gruszki
Gruszki Źródło:Unsplash / Rebecca Matthews
Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Sięgajmy po polskie papryki, marchewki czy ziemniaki. Wśród popularnych owoców o tej porze roku są jabłka, śliwki i maliny, z których zrobisz pyszne ciasto!

Chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać? A może schudnąć? Wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę „odchudzanie” lub „dieta” i natychmiast wyskoczy mnóstwo diet. Dietanorweska,South Beach,ketodietaczy dieta DASH. Możliwości jest wiele, jednak w każdym przypadku trzeba wprowadzać pewne, konkretne jadłospisy. Zamiast jednak niepotrzebnie się katować, możesz pójść na łatwiznę i przejść na... dietę tęczową. Jeśli dodatkowo będzie się ona opierała na sezonowych owocach i warzywach, to lepszej diety nie znajdziesz.

Dieta tęczowa – proste założenia dla leniwych

Generalnie chodzi o to, by na talerzu znajdowało się jak najwięcej kolorów – tak prostych założeń nie ma chyba żadna dieta. Jak wiadomo – najbardziej kolorowe są warzywa i owoce, a więc wniosek jest prosty: tęczowa dieta opiera się głównie na tych produktach. Zalet takiej diety jest wiele. Po pierwsze warzywa i owoce są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Większość z nich zawiera także niewiele kalorii, za to mnóstwo błonnika. Ponadto za kolor danego warzywa często odpowiada związek roślinny, który ma swoje, specyficzne właściwości.

Składniki odżywcze nadają roślinom ich kolor, smak i teksturę i można je znaleźć w owocach, warzywach,pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, fasoli, ziołach, przyprawach, orzechach i nasionach. Ważne, by dieta była urozmaicona. Dzięki temu można czerpać z tęczowej diety jak najwięcej korzyści.

Kolor czerwony
Sięgaj po takie produkty jak: pomidory, czerwona papryka, truskawki, maliny, buraki, wiśnie, arbuz, granat. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym zawierają składniki odżywcze, takie jak likopen, flawonoidy i antocyjany, przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Kolor pomarańczowy
Sięgnij po takie produkty jak: marchew, bataty, pomarańczowa papryka, mango, dynia. Karotenoidy, takie jak beta-karoten, mogą być przekształcane w witaminę A w organizmie, co jest dobre dla zdrowia oczu, skóry i kości. Mogą również zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.

Kolor żółty
Wybierz cytryny, kukurydzę, ananasa. Podobnie jak w przypadku produktów pomarańczowych, wiele żółtych pokarmów zawiera również karotenoidy, które chronią oczy, skórę i stawy. W szczególności cytryny są doskonałym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, które odgrywają odpowiednio rolę w odporności i zdrowiu serca.

Kolor zielony
Sięgnij po szparagi, brukselkę, brokuły, awokado, szpinak, jarmuż. Te produkty swój piękny zielony kolor na ogół zawdzięczają chlorofilowi. Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, zawierają składniki odżywcze zwane indolami, glukozynolanami i izotiocyjanianami, które mogą zapobiegać powstawaniu czynników rakotwórczych i nowotworów. Dodatkową korzyścią jest to, że wiele zielonych produktów spożywczych zawiera również błonnik, witaminę K i kwas foliowy.

Kolor fioletowy
Wybierz jagody, jeżyny, bakłażana, winogrona, śliwki. Związki fitochemiczne, takie jak resweratrol i antocyjany są odpowiedzialne za ciemny kolor tych produktów. Są one również związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem stanu zapalnego, ochroną serca i pobudzeniem pamięci wraz z wiekiem.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost