Wszystko musisz dosalać? Będziesz tego żałować

Wszystko musisz dosalać? Będziesz tego żałować

Dodano: 
Solniczka
Solniczka Źródło: Fotolia / HandmadePictures
Kochasz słone potrawy? W restauracji zawsze musisz sięgnąć po solniczkę? Wieczorem lubisz przekąsić chipsy lub paluszki? Konsekwencje diety bogatej w sól mogą być opłakane!

Sól to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Stosowana jest jako przyprawa oraz konserwant. Nadużywanie tego to jeden z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Badania wykazały, że nadmierne spożycie sodu ma bezpośredni związek z zachorowaniem na  oraz chorobami nerek. Lekarze wskazują, że chlorek sodu przyczynia się do cukrzycy typu II oraz nadwagi i otyłości. Jaka jest dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia? Obejrzyj materiał wideo:

Nadmiar soli w diecie

Wysokie spożycie soli ma fatalny wpływ na zdrowie. Oto kilka skutków:

  • Przekroczenie zalecanego dziennego spożycia sodu przyczynia się do wysokiego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej u dorosłych. Wysokie spożycie soli wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem udaru i chorób układu krążenia. Powoduje również niebezpieczny wzrost ciśnienia krwi i miażdżycę. Jeśli nadmiar soli utrzymuje się przez długi czas, choroby układu krążenia stają się przewlekłymi schorzeniami.
  • Nadmiar soli w diecie, w przypadku osób starszych zaburza funkcje poznawcze, a więc niekorzystnie wpływa na mózg.
  • Częste sięganie po słone potrawy i przekąski sprzyja występowaniu obrzęków, w wyniku zatrzymania wody w organizmie. Może nawet spowodować, że waga zacznie pokazywać kilka kilogramów więcej.
  • Spożywanie zbyt dużej ilości soli przez długi czas może sprawić, że kubki smakowe przyzwyczają się do smaku, nie rejestrując już ile soli zużywamy, co zdecydowanie spowoduje jeszcze większe spożycie.
  • Nerki pomagają usuwać odpady, utrzymywać równowagę płynów i kontrolować wytwarzanie czerwonych krwinek w organizmie. Nadmiar soli utrudnia pracę nerek, a nawet może doprowadzić do ich uszkodzenia.

Czytaj też:
Dieta monotroficzna – na czym polega i dlaczego się o niej mówi?
Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?