Te kury zaczęły znosić jajka z zielonymi żółtkami. Dlaczego?

Te kury zaczęły znosić jajka z zielonymi żółtkami. Dlaczego?

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło:Fotolia / iprachenko
Po rozbiciu jajka spodziewamy się, że żółtko będzie miało brawę od żółtej do pomarańczowej. Jak zaskoczony musiał być ten mężczyzna, gdy zobaczył zielone żółtko? A przede wszystkim – jak to możliwe?

Othukkungal, Indie. Miał nadzieję na złote jajka, dostał… zielone. Lokalny farmer z miasta Othukkungal w Indiach ma najwyraźniej wyjątkowe kury. Sześć z nich znosi bowiem jajka z zielonymi żółtkami. Gdy A.K. Shiahbudeen zaprosił naukowców, by sprawdzili ten fenomen, byli pewni, że to kwestia pożywienia. Farmer twierdzi jednak, że wszystkie kury dostają takie samo jedzenie od czasu powstania farmy. Rozwiązanie tej kwestii znają pewnie tylko… kury. Obejrzyj materiał wideo:

Według badań opublikowanych przez Journal of Food Science, żółtka jaj o ciemniejszym kolorze (takim jak musztardowy lub jasnopomarańczowy) zazwyczaj zawierają jeszcze więcej kwasów omega-3 i witamin w porównaniu z przeciętnie jaśniejszym jajkiem. Różnica między dwoma różnymi jajami jest w rzeczywistości oparta na diecie i zdrowiu kurczaka. Badania pokazują również, że włączenie nasion chia do diety kury spowoduje również ciemniejsze żółtko.

Co kolor żółtka mówi o jajku?

„Kolor żółtka może naprawdę wiele powiedzieć o wartości odżywczej jajka” – mówi Vanessa Rissetto ekspertka z Culina Health. „Ogólnie rzecz biorąc, dobrze jest, aby żółtko miało ciemny i intensywny pomarańczowy kolor. Te żółtka są zwykle produkowane przez kury hodowane na pastwiskach, których dieta składa się ze świeżej trawy, robaków i koników polnych. Ta dieta jest bogata w karotenoidy, które dają żółtka bogaty pomarańczowy kolor”.

Rissetto zwraca również uwagę, że kolor żółtek może faktycznie smakować inaczej. Niektórzy szefowie kuchni twierdzą nawet, że bardziej pomarańczowe żółtka będą prawdopodobnie miały „bardziej wyrazisty smak” w porównaniu z jaśniejszymi.

Czy po kolorze żółtka poznasz... dietę kury?

Podczas gdy niektóre kurczaki hodowlane są na dobrej diecie, inne nie otrzymują tak dobrej paszy, co skutkuje innym żółtkiem. Jeśli żółtko jest jasnożółte, prawdopodobnie te kury były karmione dietą wegetariańską składającą się z kukurydzy i pszenicy. Chociaż ciemniejsze żółtka dostarczają konsumentom bogatych składników odżywczych, nie oznacza to, że wartość odżywcza jajka w ogóle się zmienia. W rzeczywistości żółtko nadal będzie dostarczać taką samą ilość białka i tłuszczu, niezależnie od koloru. Przygotuj się jednak na dodatkową dawkę składników odżywczych w swojej diecie, jeśli odkryjesz, że rozbijasz jajko z pomarańczowym żółtkiem.

Czytaj też:
Ekspert: znacznie spadła liczba zachorowań na choroby zakaźne, z wyjątkiem COVID-19

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost