Przechowywanie jajek nie wydaje się być skomplikowaną kwestią. W supermarketach zazwyczaj leżą one na półkach, zaś w domu odruchowo wkładamy je do lodówki. Jednak kluczowe w przechowywaniu jajek jest utrzymanie niskiej temperatury.
Jak przechowywać jajka?
Eksperci tłumaczą, że jajka powinny być utrzymywane w stałej temperaturze poniżej 20 ºC. Z tego względu można umieszczać je w lodówce, ale na półce – a nie na drzwiach, które są najcieplejszym miejscem podatnym na wahania temperatury. Jajka mogą też leżeć w szafce, jeśli w danym pomieszczeniu jest wystarczająco chłodno. To dlatego jajka w supermarketach zazwyczaj leżą na półkach – zwykle jest tam poniżej 20 ºC.
„Jaja najlepiej smakują, gdy są przechowywane w stałej temperaturze, dlatego zalecamy przechowywanie ich w lodówce na środkowej półce” – powiedziała ekspertka Sara Benwell.
Zaleca się również przechowywanie jaj w pudełkach, aby nie wchłaniały żadnych zapachów z otaczającej żywności. Na drzwiczkach lodówki można za to śmiało przechowywać produkty, które mają dodatek konserwantów: np. dżemy ze sklepów czy soki. Nie powinno się umieszczać tam mleka, ponieważ podobnie jak jajka jest podatne na zmienne temperatury.
Czytaj też:
Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
Komentarze