Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić

Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić

Dodano: 
Mrożone truskawki, zdjęcie ilustracyjne
Mrożone truskawki, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / zhannaz
Zdrowe posiłki o wiele łatwiej jest przyrządzać, jeśli zgromadzimy odpowiednie zapasy. Niektóre mogą leżeć w lodówce, za to inne muszą być mrożone.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotowywać zdrowe posiłki, ważną rzeczą jest zaopatrzenie lodówki. O wiele łatwiej jest gotować, gdy mamy zapasy. Jednak niektóre zdrowe produkty powinny być mrożone, zwłaszcza jeśli mają starczyć na dłużej. Zamrażarka jest jak kapsuła czasu, która pozwala zachować świeżość większości produktów spożywczych przez długi czas. Co warto mrozić?

Produkty, które powinny być mrożone

  1. Bulion drobiowy i warzywny. To podstawa zup, sosów i innych potraw. Domowy wywar można przygotować w większej ilości i podzielić na porcje. Następnie włożyć je do zamrażarki i z biegiem czasu zużywać.
  2. Chleb pełnoziarnisty. Po pozostawieniu na blacie chleb bardzo szybko czerstwieje lub pleśnieje. Dlatego warto przechowywać go w zamrażarce. Może tam wytrzymać nawet trzy miesiące, chociaż oczywiście warto go zjeść wcześniej. Po rozmrożeniu chleb zachowuje swoją pierwotną integralność strukturalną.
  3. Wstępnie ugotowana fasola. Dlaczego warto ją mrozić? Ponieważ ugotowanie fasoli i soczewicy zajmuje trochę czasu, więc warto mieć wstępnie podgotowane porcje. Dzięki temu można też ugotować więcej bez obaw o zmarnowanie. Warto upewnić się, że porcje są odpowiednio przechowywane w zamrażarce. Wystarczy w tym celu szczelny plastikowy lub szklany pojemnik.
  4. Owoce. Dobra wiadomość – możemy mrozić większość owoców bez ubytku dla ich smaku i właściwości. Wyjątkiem mogą być jabłka lub gruszki, które mają sporo wody. Jednak posiadanie innych zamrożonych owoców jest świetnym rozwiązaniem, aby codziennie móc zrobić zdrowe śniadanie lub świeży koktajl.
  5. Korzeń imbiru. Wiele osób może o tym nie wiedzieć, ale można bezpiecznie mrozić imbir. Jest nawet łatwiejszy w obróbce i przygotowaniu po zamrożeniu. Można go łatwo zetrzeć na tarce i dodać do potraw lub napojów.
  6. Zioła. Aby zatrzymać świeżość ziół, przechowuj je w zamrażarce. Możesz mrozić całe liście, skrapiając je uprzednio oliwą. Tańszą opcją jest zmieszanie ziół w pastę z odrobiną oleju lub wody, a następnie rozdzielenie ich na porcje.
  7. Warzywa. Podobnie jak w przypadku owoców, niektórych warzyw nie należy zamrażać. Są to zwykle warzywa wodniste, takie jak ogórki, seler, sałata i rzodkiewka. Jednak możesz zamrozić właściwie wszystko inne. Szczególnie te często sprzedawane w postaci wstępnie zamrożonej: np.groszek, szpinak, brokuły, marchewka i kukurydza. Zwykle zachowują swoją pierwotną konsystencję lepiej niż warzywa w puszkach.
  8. Białka mięsne. Większość białek mięsnych przetrwa w lodówce około tygodnia. Dotyczy to kurczaka, wołowiny, ryb i tym podobnych. Proste rozwiązanie? Możesz kupić mięso wstępnie zamrożone lub samemu zamknąć je w szczelnym pojemniku i umieścić w zamrażarce. Pamiętaj jednak, by rozmrażać mięso w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.

Czytaj też:
Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi medycyna

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping
+
 0

Czytaj także