W przypadku osób, które nie tolerują laktozy, spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tego składnika może powodować bardzo nieprzyjemne problemy trawienne, od wzdęć i gazów po skurcze i silny ból brzucha. Na szczęście nie wszystkie sery są zabronione na diecie ubogiej w laktozę.
Ser smaczny i bezpieczny – czyli jaki?
Generalnie należy pamiętać o tym: im świeższy ser, tym więcej zawiera laktozy. Dlatego osoby o szczególnie wrażliwych żołądkach powinny za wszelką cenę unikać bardziej kremowych odmian, takich jak ricotta lub twarożek. Cukier jest głównym składnikiem laktozy, który utrudnia trawienie, co oznacza, że dojrzałe, twarde sery – które mają niższą zawartość cukru – są bardziej przyjazne dla żołądka.
Według Steve'a Carpera, eksperta w dziedzinie nietolerancji laktozy, istnieje dziewięć serów, które zawierają mniej niż pięć gramów cukru na porcję, a ogólna zawartość laktozy wynosi około 2-3 procent. Dla porównania, pełnotłuste mleko zawiera około 4,8 procent laktozy, co czyni go jednym z najgorszych ciemiężycieli wrażliwych brzuszków.
Oto dziewięć najpopularniejszych serów z najniższymi poziomami laktozy.
- ser Muenster: 0-1,1% laktozy
- ser Camembert: 0-1,8% laktozy
- ser Brie: 0-2% laktozy
- cheddar (odmiany łagodne i ostre): 0-2,1% laktozy
- ser Provolone: 0-2,1% laktozy
- gouda: 0-2,2% laktozy
- blue cheese: 0-2,5% laktozy
- parmezan: 0-3,2% laktozy
- szwajcarski: 0-3,4% laktozy
Oczywiście niektóre osoby z nietolerancją laktozy po prostu nie są w stanie tolerować jakichkolwiek produktów mlecznych bez dyskomfortu. Zawsze najlepiej jest zachować ostrożność, więc jeśli to odzwierciedla twój problem, całkowicie unikaj sera i zamiast tego wybierz jedną z odmian produktów bezmlecznych.
Czytaj też:
Czym zastąpić śmietanę? Mnogość opcji może cię zaskoczyćCzytaj też:
Czym zastąpić mleko? Poznaj zamienniki mleka krowiegoCzytaj też:
Co różni dietę wegańską od beznabiałowej?
Komentarze